KOMMENTARER

Italia blir ved det gamle

Matteo Renzi erobret ikke statsministerens taburett etter et valg, men gjennom et kupp i sitt parti. Nå er han avsatt av velgerne.

FALL: Italias statsminister Matteo Renzi holder løftet om å gå av etter det sviende nederlaget søndag. Her tar han avskjed i Palazzo Chigi. Foto: Xinhua / NTB Scanpix / Jin Yu
FALL: Italias statsminister Matteo Renzi holder løftet om å gå av etter det sviende nederlaget søndag. Her tar han avskjed i Palazzo Chigi. Foto: Xinhua / NTB Scanpix / Jin Yu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tar alt ansvaret for nederlaget, og når en taper kan en ikke gå og sove mens man puster som om ingenting hadde skjedd. Her slutter mi regjeringserfaring, uttalte statsminister Matteo Renzi i natt, uten å vente på at alle stemmene var talt opp.

I så måte holder Renzi sitt løfte, og han forsvarer i det samme sitt omdømme som en politisk leder av en ny skole i Italia. Men det kostet ham altså taburetten. Renzi har hatt en svært personlig styreform. Ved siste årsskifte virket han uovervinnelig, som den eneste politikeren med tyngde i det forvirrende politiske landskapet i Italia.

Men han overvurderte både sin styrke blant velgerne og sine politiske fingerferdigheter. Han la fram en omfattende reform av Grunnloven til folkeavstemning. Grovt sagt tok denne sikte på å frata Senatet mesteparten av makta, skjære ned antallet seter der til en tredel og overlate landsdeler og kommuner å utpeke senatorene. I dag har Senatet like mye makt som Deputertkammeret. Begge kamre må vedta lover og begge kamre kan utpeke og avsette statsministeren. Reformen skulle styrke regjeringsmakta og gjøre Italia enklere å styre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer