REDDET: En gruppe flyktninger og immigranter tas ihånd om av av den italienske kystvakten. Foto: Kystvakten/AFP/Scanpix NTB
REDDET: En gruppe flyktninger og immigranter tas ihånd om av av den italienske kystvakten. Foto: Kystvakten/AFP/Scanpix NTBVis mer

FLYKTNINGER I EUROPA:

Italia er annerledeslandet og lar flyktninger få bli

Med støtte fra myndigheter, humanitære organisasjoner og enkeltmennesker kan folk på flukt få et nytt liv i Italia.

Kommentar

Korrupsjon, svart økonomi, mafia, politisk kaos og fotballspillere som filmer seg til frispark, er noe mange forbinder med Italia. Utenlandske medier er med på å bygge opp om disse negative merkelappene. Men de gir selvfølgelig ikke noe helhetlig bilde av italienske forhold. Se bare på den flyktningpolitikken som føres.

VISSTE DU at 300 flyktninger siden februar er hentet fra leire i Libanon til Italia, fraktet med fly, og at nye ett hundre blir hentet i disse dager? Ikke jeg heller, før jeg for noen dager siden så en avisartikkel om denne spesielle måten å ta imot flyktninger på. Et raskt klikk på google.com viser at denne italienske gesten ikke har nådd mange europeiske avisredaksjoner.

«Humanitære korridorer» er navnet på dette prosjektet som er et samarbeid mellom katolske og protestantiske kirker, støttet av den italienske regjeringen. Flyktningene plukkes ut gjennom intervjuer, og meningen er at de mest sårbare på denne måten skal få sjansen til et nytt liv. Listene som settes opp blir sendt til den italienske ambassaden i Beirut for godkjenning, for på den måten å unngå at kriminelle og/eller terrorister lurer seg inn i Italia. Vel framme blir de sendt til forskjellige italienske regioner. Meningen er å utvide prosjektet til Marokko og Etiopia.

Les også: Listhaug tar fra asylsøkerne lommepengene - og vil kutte i pengepotten til barnefamilier

UKENTLIG kommer det meldinger om at flykninger på vei fra Libya er blitt reddet av italiensk kystvakt. Sammen med fartøyer blant annet fra Norge, gjør italienske marinesoldater en kjempeinnsats for å redde desperate mennesker i synkeferdige småbåter på havet. Mange tas i land på øya Lampedusa, andre på Sicilia. Men hvor blir de så av? Tydeligvis stopper interessen til de fleste utenlandske journalister der. Det er synd, for italienske myndigheter og humanitære organisasjoner har både programmer og planer for disse menneskene, som ingen andre land i Europa vil ha.

-EUROPA ER som en gammel dame som ikke vil forstyrres i sitt vakre hus, omgitt av smykker, møbler og vakre bilder, sier Mario Marazziti, leder for sosialkomiteen i det italienske underhuset, Deputertkammeret, til den spanske avisa El Pais. Marazziti er en av frontfigurene i sentrumspartiet Scelta Civica.

-Det er ingen sammenheng mellom immigrasjon og kriminalitet, heller ikke mellom immigrasjon og terrorisme, sier Marazziti, med klar adresse til fremmedfiendtlige partier som Lega Nord. Italia er som mange andre land splittet i spørsmålet om innvandrings- og flyktningpolitkikk, men nå har Matteo Renzi og det sosialdemokratiske partiet, PD, regjeringsmakta. Og statsminister Renzi vil ha flyktninger og immigranter integrert.

IFØLGE ITALIENSK statistisk sentralbyrå tar alle regioner imot folk som har flyktet. Antallet bestemmes av regionenes innbyggertall og ressurser. Lombardias kvote er 13 prosent, Sicilias 11 prosent. De nyankomne får tak over hodet og blir hjulpet av kommuner, organisasjoner og vanlige folk. Nå jobber imidlertid Renzis regjering med et fastere opplegg for inkludering og integrering.

Les også: Sylvi Listhaug: - Her spiser folk svin, drikker alkohol og viser ansiktet sitt

MIDDELALDERLANDSBYEN Riace på Italias sørkyst er et eksempel på at det nytter. For femten år siden var Riace nesten fraflyttet, og skolen var nær ved å måtte stenge. Så begynte den gjenværende ordføreren Domenico Lucano, i samarbeid med den italienske regjeringen, å ta imot flyktninger. Disse flyttet inn i forlatte hus og leiligheter. De har fått jobbtrening, og mange av dem har lært seg italiensk. BBC har besøkt landsbyen som nå er et levende samfunn, både kulturelt og økonomisk – med innbyggere fra tjue forskjellige land. Skolen ble ikke nedlagt.

Uten at Europa brydde seg så mye om det heller ble ordfører Lucano valgt til en av verdens femti største ledere av det amerikanske næringslivsmagasinet Fortune.

ALLE HAR IKKE klart å tilpasse seg livet i Riace, og ellers i Italia er det også eksempler på at myndighetens politikk kan feile. I byen Calizzano foreslo ordføreren i begynnelsen av måneden at flykninger ikke burde ta samme buss som skolebarna. Ordfører Pierangelo Oliviero fikk mye pepper Sog unnskyldte seg med at bussene ble overfylte.

Nå har statsminister Renzi nok en gang bedt EU om å stramme inn på bidragene til land i Øst-Europa som nekter å ta imot flyktninger. EUs plan om at medlemslandene skal ta seg av 160 000 asylsøkere har foreløpig ikke fungert. De fleste av dem befinner seg i Hellas og Italia.

MED DEN TILSTRØMMINGEN som nå skjer over Middelhavet, finns det en grense for hvor mange flyktninger Italia kan ta imot. Før den grensa sprenges bør land i Europa tenke seg om mer enn én gang. Kanskje har den gamle europeiske kjerringa godt av å se utenfor sin egen stuedør.