KOMMENTARER

Valget i Italia

«Italia først!» (EU sist)

De mest ytterliggående og EU-fiendtlige partiene vant valget i Italia, og den tredje største euro-økonomien er nesten uregjerlig, skriver Einar Hagvaag.

EUROSKUFFELSE: Grunnlagt av klovnen Beppe Grillo har Femstjernersbevegelsen gått fra klovnerier til parlamentarisk makt under unge Luigi Di Mayo. Foto: Alessandro Serrano /AGF /REX / Shutterstock / NTB Scanpix
EUROSKUFFELSE: Grunnlagt av klovnen Beppe Grillo har Femstjernersbevegelsen gått fra klovnerier til parlamentarisk makt under unge Luigi Di Mayo. Foto: Alessandro Serrano /AGF /REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne mandagen våknet EU-lederne opp til sitt verste mareritt som virkelighet. Femstjernersbevegelsen (M5S), som er et uttrykk for forakt for politikken og som har avvist alt samarbeid med andre partier, er Italias største parti med mer enn 32 prosent av stemmene. Men de har ikke nok seter i Deputertkammeret og Senatet til å danne regjering uten å samarbeide med andre. Den sprikende høyresida blir samlet sett den største gruppa i begge kamrene, men heller ikke de har noe flertall, og blant dem har EU-hatske Lega under Matteo Salvini, med nær 18 prosent av stemmene, gått langt forbi Heia Italia under Silvio Berlusconi, som bare fikk 14 prosent.

Etter de gode nyhetene fra Tyskland om ny samlingsregjering av kristeligdemokrater og sosialdemokrater, ledet av forbundskansler Angela Merkel, kom dette utfallet av det italienske valget som et svingslag i ansiktet på EU. Ikke bare har to ulike EU-fiendtlige partier vunnet, men det tredje største økonomien i euro-samarbeidet er på det nærmeste uregjerlig. Italia sliter med stor gjeld, bare forbigått av Hellas i EU når gjelda måles som andel av årlig verdiskaping. Men målt i penger er den italienske langt større. For EU er Italias økonomi for stor til å tillate den å gå under, men også for stor til å kunne reddes, sier man. Gresk økonomi er barnemat i forhold. I valgkampen har Salvini og andre lovt å oppheve en pensjonsreform, og Berlusconi vil innføre lav og flat skatt, men Italia har ikke råd til noen av delene. Dersom en politisk lammelse fører til uro i finansmarkedene, er landet ille ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer