KOMMENTARER

Regjeringskrise i Italia:

Italia i havsnød

Italia er landet hvor regjeringskrisene blomstrer, og det er aldri for tidlig å gi opp å styre landet, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: FInn Graff
Tegning: FInn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Italia er inne i landets verste institusjonelle krise i etterkrigstida. President Sergio Mattarella står igjen som ensom kaptein på ei skute i havsnød. Søndag slo han i bordet og nektet å godta Paolo Savona som finansminister, fordi han har tatt til orde for å trekke landet ut av euro-samarbeidet. Dermed gikk forsøket på regjeringssamarbeid fra Femstjernersbevegelsen (M5S) og Lega i grøfta; den påtenkte statsministeren, Giuseppe Conte, en professor i juss uten én dags politisk erfaring, ga opp. M5S, ledet av Luigi Di Maio truet med å stille presidenten for riksrett; han og lederen for Lega, Matteo Salvini, mente seg utsatt for et statskupp fra Mattarella, med støtte fra EU og storkapitalen.

Mandag hentet Mattarella fram økonomi-professoren Carlo Cottarelli, en teknokrat som som skal danne midlertidig regjering og lede landet fram til et snarlig nyvalg. Han har litt politisk erfaring og har arbeidet i Pengefondet. Under statsminister Enrico Letta i 2013 arbeidet han med å kutte utgifter i statsbudsjettet, uten å lykkes særlig, og fikk tilnavnet «Herr Saks». Han har analysert regjeringsprogrammet til M5S og Lega og anslått det til å koste rundt en billion euro, et skudd i kneet for Italias gjeld som utgjør 130,7 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer