TRYGLER OM HJELP: Italias innenriksminister Marco Minniti. (AP Photo/Gregorio Borgia)
TRYGLER OM HJELP: Italias innenriksminister Marco Minniti. (AP Photo/Gregorio Borgia)Vis mer

Migrasjonskrise:

Italia må få norsk hjelp

Siden januar har Italia tatt imot 85000 migranter og flyktninger som har kommet over Middelhavet.

Meninger

Denne uka kom innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug tilbake på jobb etter å ha vært i foreldrepermisjon siden mars. Det trenger Frp. Listhaug har, siden hun byttet departement i desember 2015, vært flink til å trekke oppmerksomheten i sin retning.

Men det spørs om hun får en like enkel oppgave framover. Forholdene ligger ikke lenger like godt til rette for en tidvis krisemaksimerende innvandringskritiker. Rammene rundt innvandrings- og integreringsdebatten i denne valgkampen ser ut til å bli en helt annen enn den var før kommunevalget for to år siden og tiden etter, da det kom over 30000 asylsøkere til landet.

Tall fra UDI viser at det ikke kom flere enn 2380 asylsøkere hit det første halvåret i 2017. Det er ifølge UDI-direktør Frode Forfang den laveste ankomsten siden 90-tallet. Kontrasten fra rekordåret 2015 er med andre ord stor.

Mye tyder også på at vi – både landet, Listhaug og regjeringen – har taklet den store asyltilstrømningen godt. Ifølge UDI er 98 prosent av søknadene som kom for to år siden behandlet, og antall asylmottak redusert fra 284 til 112. Selv om Fremskrittspartiet er dyktige til å sette dagsorden med asylpolitikken, blir det vanskelig å overbevise velgerne om at hele verden står på trappene når tallene er så lave som nå.

For Frp vil det derfor være naturlig å ta æren for den store nedgangen. Men de fortjener ikke hele. Det er ikke bare norsk politikk som har gjort utslaget, men også veien hit som er blitt tøffere.

Men selv om det er rolige tider i Norge, herjer krisen i Sør-Europa. Siden januar har Italia tatt imot 85000 av de 100000 migrantene og flyktningene som har kommet over Middelhavet. Tyskland har forpliktet seg til å ta imot 3000 flere, og Italias innenriksminister trygler flere om å ta en større andel.

Det er en bønn vi bør lytte til. Selv om vi, som statssekretær i utenriksdepartementet Michael Roth sa til NTB i går, har oppfylt våre forpliktelser, har vi likevel kapasitet til å ta imot flere. Ikke for permanent bosetting, men for saksbehandling. De fleste som kommer til Italia er ikke flyktninger, men migranter. Mange skal returneres.

Listhaugs løsning er at redningsbåtene i Middelhavet må snu. Det er en kortsiktig, inhuman og lite effektiv måte å løse de langsiktige migrasjonsutfordringene på. Framfor å spille tøff på hjemmebane bør norske myndigheter, i solidaritet med landene som får krisen i fanget, heller gjøre mer.