Italia vil ha Gørild

Den norske skuespilleren Gørild Mauseth (27) er nå i ferd med å slå gjennom i Italia. Hun er for tida gjest på filmfestivalen i byen Taormina på Sicilia, hvor hun i går var på galla med Tom Cruise.

Hun blir omtalt som Liv Ullmanns etterfølger, snart begynner hun innspillingen av en ny italiensk film, og hun skal også ha kontakt med Martin Scorsese.

Visningen av «Brent av frost» under den norske filmuka i Roma tidligere i år fikk italienerne til å få øynene opp for skuespilleren fra Finnmark. Hun fikk en rolle i en ny italiensk film, og direktøren for Taormina-festivalen inviterte henne ned for å dele ut en pris. Det inkluderte også gallamiddag sammen med Tom Cruise og Claudia Cardinale.

- Jeg kommer vel til å besvime når jeg ser Tom Cruise, sa Gørild Mauseth, da Dagbladet snakket med henne før gallamiddagen.

Overveldende

Mottakelsen i Italia har vært over all forventning. Dette er helt overveldende. Men det skjer på bakgrunn av mitt kunstneriske arbeid. Og det er vel derfor jeg er her - i kraft av norsk film og i kraft av meg sjøl, sier Gørild Mauseth på mobiltelefon fra Sicilia.

Liv Ullmann

Det er langt fra Kjøllefjord til Oslo, men det er like langt fra Oslo til Roma. Og det unnlater ikke italienerne å gjøre et poeng av.

- Når de ser meg, sier de «Bacalao» og «Liv Ullmann». Men de synes det er helt utrolig når de får høre hvor jeg kommer fra, og at far er fisker.

- Fortell om den nye filmen du skal være med i.

- Det er vel et familiedrama, den skal hete «Brenda og Plotino» og regisseres av en som heter Giorgio Molteni. Jeg skal spille en dame som spiller i bandet til pappaen, og blir den nye kvinnen i familien.

- Kan du italiensk?

- Nei, men jeg er jo skuespiller! Jeg driver og lærer meg det nå, pugger gloser og manus om hverandre. Jeg er litt smånervøs, spent og veldig lykkelig.

- Er det andre ting som skjer med deg?

- Ja, jeg skal videre i kontakt med Martin Scorsese, med tanke på en rolle i hans nye film. Så jeg er her på ordentlig nå! Men som Wenche Foss sa til meg da hun hørte om tilbudet mitt: «Du må dra. Jeg har aldri fått en sånn sjanse!» Men nå må jeg gå. Jeg skal på gallamiddagen. Tom Cruise venter, ler Gørild Mauseth.

FRONTFIGUR: Gørild Mauseth i Roma