KOMMENTARER

Italiensk jordskjelv

Italia skal styres av to partier som knapt har annet til felles enn fiendskap mot EU, med en ukjent professor i juss uten politisk erfaring som statsminister, skriver Einar Hagvaag.

Italiensk jordskjelv
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Lederne i EU, og i de to kjernelandene Tyskland og Frankrike, frykter det verste fra Italia når landet skal få gul-grønn regjering av de to partiene Femstjernersbevegelsen (M5S) og Lega. Dersom de to lederne, Luigi Di Maio og Matteo Salvini, gjør alvor av sine løfter, forslag og det regjeringsgrunnlaget som de har klippet og limt sammen de siste par ukene, kan det ryste EU i sammenføyningene. De frykter for økonomien, med fare for ny krise i euro-samarbeidet, de frykter for utenriks- og sikkerhetspolitikken, de er redde for nye vansker med strømmen av flyktninger og de ser en fare for vernet av menneskerettighetene og for grunnverdiene i EU.

Mens EU bakser med britenes utmelding, og sliter med autoritære regjeringer i Polen og Ungarn, kommer en overhengende fare fra Italia, hvor EU ble grunnlagt, landet med den tredje største økonomien i euro-samarbeidet. Her kommer to partier fra hver sin kant, som bare har til felles å være «mot det bestående», «mot systemet», og legger sine valgløfter oppå hverandre så det grovt sagt blir doble utgifter og halve inntekter i statsregnskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer