Italiensk klassiker

En øyeblikkelig klassiker.

CD: Å høre den italienske blåservirtuosen Gianluigi Trovesi (62) - her på altklarinett - oppsøke musikk fra før renessansen til samtida sammen med pianisten Umberto Petrin og perkusjonist/elektroniker Fulvio Maras er en musikalsk høykaratopplevelse. Stort nærmere kjernen av fortolknings- og formidlingskunst enn hva disse kollektive improvisasjonene byr på, kommer vi neppe, det være seg Palestrina, Monteverdi, Alfredo Piatti, Jaques Brel eller sine egne innfall de tre musikerne forfølger. Sjelden har jazzens frihetsfølelse funnet høveligere dansepartner enn den lavmælte respekten som musikerne nærmer seg komposisjonene med, i denne serien «vage, vakre impresjoner». En øyeblikkelig klassiker.

FRA SIN BASE i Bergen har saksofonisten Olav Dale (48) hatt en finger med i mye av Vestlandets jazzliv de siste 20 åra. Musikalsk ujålete som han er, er han også en hyppig benyttet kraftfull saksofonstemme i ikke-jazzsammenhenger, så når «Dabrhahi» bare er hans andre cd i eget navn (etter 1997s «Little Waltz») er en tettpakket timeplan en av forklaringene.Sju Dale-komposisjoner og to av elpianist/tangentmann Erik H. Halvorsen utgjør et repertoar der elektrisk Miles Davis/Weather Report fra 70-tallet er den tydeligste premissleverandøren. Elbassist Torbjørn Hillersøy og trommeslager Stein Inge Brækhus er i likhet med Dale og Halvorsen stilsikkert hjemme i så vel småsvulmende ballader som tonetett hardkjør, og uten at den flytter fjell er «Dabrhahi» - sjekk tittelen mot etternavnene - en vel gjennomført bekreftelse på at Dale stadig kan spille ringer rundt de fleste når han vil.

DUOEN Eivind Opsvik (33) og Aaron Jennings (31) driver intelligent lek med et utall instrumenter på sitt andre album, «Commuter Anthems». Den norske, New York-etablerte bassisten og hans gitarspillende, dataprogramengasjerte amerikanske musikerkollega lar seg vanskelig sjangerfange, men et slags countrypoputtrykk spøker i bunnen av det meste på dette avvæpnende knippet låter. Som en kavalkade av pussige klanger og skrudde musikalske innfall à la Bill Frisell funker plata fint, og musikken swinger upåklagelig i all sin improviserte lekenhet.

SPLASHGIRL, en ung norsk trio med snittalder på ca. 24 år, platedebuterer i et akustisk kammerjazzlandskap med «Doors. Keys.» Andreas Stensland Løwe (piano), Jo Berger Myhre (kontrabass) og Andreas Lønmo Knudsrød har imidlertid hyppig selskap av fiolinist Sebastian Gruchôt, saksofonist Joel Wästberg og (bass)klarinettist Lars Holmen Kurverud, slik at verken klangbilde eller tilnærming noen gang er i nærheten av vanlig pianotrio-jazz. Improvisasjoner og lydhørt samspill er imidlertid på plass, og Splashgirls både transparente og intense traktering av originallåter (Løwe, Berger Myhre), ofte uten pianoakkorder, er et interessant og originalt tilskudd til den norske improvisasjonsmusikken.