Italiensk klassiker

En øyeblikkelig klassiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Å høre den italienske blåservirtuosen Gianluigi Trovesi (62) - her på altklarinett - oppsøke musikk fra før renessansen til samtida sammen med pianisten Umberto Petrin og perkusjonist/elektroniker Fulvio Maras er en musikalsk høykaratopplevelse. Stort nærmere kjernen av fortolknings- og formidlingskunst enn hva disse kollektive improvisasjonene byr på, kommer vi neppe, det være seg Palestrina, Monteverdi, Alfredo Piatti, Jaques Brel eller sine egne innfall de tre musikerne forfølger. Sjelden har jazzens frihetsfølelse funnet høveligere dansepartner enn den lavmælte respekten som musikerne nærmer seg komposisjonene med, i denne serien «vage, vakre impresjoner». En øyeblikkelig klassiker.

FRA SIN BASE i Bergen har saksofonisten Olav Dale (48) hatt en finger med i mye av Vestlandets jazzliv de siste 20 åra. Musikalsk ujålete som han er, er han også en hyppig benyttet kraftfull saksofonstemme i ikke-jazzsammenhenger, så når «Dabrhahi» bare er hans andre cd i eget navn (etter 1997s «Little Waltz») er en tettpakket timeplan en av forklaringene.Sju Dale-komposisjoner og to av elpianist/tangentmann Erik H. Halvorsen utgjør et repertoar der elektrisk Miles Davis/Weather Report fra 70-tallet er den tydeligste premissleverandøren. Elbassist Torbjørn Hillersøy og trommeslager Stein Inge Brækhus er i likhet med Dale og Halvorsen stilsikkert hjemme i så vel småsvulmende ballader som tonetett hardkjør, og uten at den flytter fjell er «Dabrhahi» - sjekk tittelen mot etternavnene - en vel gjennomført bekreftelse på at Dale stadig kan spille ringer rundt de fleste når han vil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer