HOVEDFIENDEN i serien var engelske soldater, også kalt rødjakker, som forsøkte å underlegge seg Amerika på vegne av den britiske kolonimakten.
HOVEDFIENDEN i serien var engelske soldater, også kalt rødjakker, som forsøkte å underlegge seg Amerika på vegne av den britiske kolonimakten.Vis mer

Italienske tegnere lagde eventyr om amerikanske opprørshelter

Wandrups utvalgte: Helten Kaptein Mark vender tilbake.

TEGNESERIE: Fordums tegneseriehelter Davy Crockett og kaptein Miki, fra Præriebladet og Vill Vest, kommer for tida ut i serien «Davy og Miki». Den tredje helten som dukket opp i såkalte sjekkhefte-format på 1960-tallet, var Kaptein Mark og hans følgesvenner Mister Bluff og Triste Gufas, som så dagens lys i det italienske serieverkstedet EsseGesse i 1966.

FARGERIK BOK, som feirer Kaptein Mark, en helt som ble unnfanget i Italia i 1966.
FARGERIK BOK, som feirer Kaptein Mark, en helt som ble unnfanget i Italia i 1966. Vis mer

Disse tre avløste Davy Crockett i nummer 33, 1968 og fortsatte i det langsmale formatet til 1972. Deretter dro kaptein Mark på eventyr i A4-format fram til 1990. Nå feires han i boka «Kaptein Mark og Ontarios ulver». Den første serien og nummer 100 trykkes i fire farger, sammen med to lange og flott illustrerte bakgrunnsartikler.

I motsetning til de fleste westernserier, foregår historiene i 1770-åra, før Amerika ble uavhengig. Heltene gjør opprør mot de britiske kolonialistene, eller rødjakkene. «Frihet!» er slagordet som runger gjennom fortellingene. Et utmerket ord, som fortsatt har en sterk klang i en verden full av autoritære troll.