Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

It\'s Hard to Be a Rock\'n RollerRock med knall og fall

Gripende dokumentar om fellesskap og soloambisjoner.

FILM: HAUGESUND (Dagbladet): Når gitaristen Tor Heine drar en selvlagd låt om kjærlighet, avslutter han gjerne med et «... doiiing, kræsj!». Helst ville han hatt skikkelige bomber og pyroeffekter. Han er vokalist i 10-mannsbandet Merkesteinane, ei gruppe i Dissimilis-tradisjonen. De andre i bandet mener åpenbart at han er litt for utagerende.Gruppedynamikken er nydelig ivaretatt i Gunhild Astings helaftens dokumentarfilm «It\'s Hard to Be a Rock\'n Roller». Her får Wig Wam-låtens tittel en ekstra dimensjon. Dette er ikke «bare» en film om hvordan folk med psykisk utviklingshemming blomstrer og trives ved kunstnerisk utfoldelse. Filmen handler også, helt allmenngyldig, om hva som skjer når en person ønsker utfordringer utover det fellesskapet kan tilby.

Solodrømmer

Merkesteinane holder til i Volda, har eksistert i 14 år og turnerer over hele Sunnmøre. Gitaristen Tor Heine er utvilsomt et musikalsk talent, han har en sterk stemme med flott R&B-klang og et temperament som en heavy metalartist. Å synge «Finaste jenta mellom Dalsfjorden og Stryn» firstemt er ikke alltid nok for Tor Heine. Derfor snakker han uavlatelig om en solokarriere.Det liker bassisten Arild dårlig. Han er på mange måter Tor Heines motstykke, mer opptatt av å snakke ham ned på bakkenivå enn å herje med smell og røyk og utfordringer som eventuelt kunne lede til stressende mengder av autografjegere og TV-intervjuer.Den ene vil ut og fram, den andre holder igjen. Utfordringen tilspisser seg når de to musikerne får dra til Afrika, sammen med et par av Merkesteinanes ledere som også driver med bistandsarbeid i Kenya. Her blir forholdet mellom engstelige Arild og utagerende Tor Heine plutselig snudd på hodet.

Mer enn flue på veggen

Tilsynelatende er det møtet med foreldreløse barn på institusjon blant geiter og bølgeblikkskur som blir for mye for Tor Heine. Arild tar derimot varmen, trommene, fremmedheten og utfordringene på strak arm. Det kommer til en konfrontasjon som handler om verdien av å tilhøre et fellesskap, og den direkte måten de to vennene snakker til hverandre på er et virkelig lærestykke.«It\'s Hard to Be a Rock\'n Roller» blir lansert som en feelgood-dokumentar, og sånn sett følger den tradisjonen fra «Heftig og begeistret»; man både ler og beveges av Merkesteinanes spesielle utstråling. Men filmskaperen har klart å være mye mer enn flue på veggen. Hun har både sett og tydeliggjort de fineste detaljene i dynamikken mellom enkeltmenneskene innenfor gruppa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media