- iTunes bryter loven

Apples musikkbutikk klaget inn for Forbrukerombudet.

(Dagbladet.no): Forbrukerrådet har klaget iTunes inn for Forbrukerombudet.

- En vanlig platebutikk i Norge kunne aldri behandlet kundene sine så dårlig, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse til NRK.no.

Rammes av norsk lov

I kveldens avsnitt av FBI (Forbrukerinspektørene) på NRK er søkelyset på kundebehandlingen til Apples populære musikkbutikk.

Ifølge klagen Forbrukerrådet nå har sendt, bryter iTunes\' salgsvilkår med markedsføringsloven.

Rådet mener også at musikkbutikkens tekniske avtalevilkår, DRM, bryter med markedsføringsloven. Musikkfiler kjøpt på iTunes kan bare brukes på Apples egen avspiller iPod.

Forbrukerrådet skriver også i klagen at det er urimelig at Apple reserverer seg mot å betale erstatning om iTunes åpner et sikkerhetshull som gjør at hackere kan gjøre skade på forbrukerens maskin.

Spørsmålet er om iTunes rammes av norsk lov på disse punktene, siden firmaet er registrert i Luxembourg. Forbrukerrådet mener svaret er ja, siden butikken bruker norsk språk, har et norsk domene og benytter norsk valuta.

DÅRLIG DEAL?: iTunes bryter norsk lov, mener Forbrukerrådet. Nå har de sendt inn klage.
DÅRLIG DEAL?: iTunes bryter norsk lov, mener Forbrukerrådet. Nå har de sendt inn klage. Vis mer

Les hele klagen her.

- Ingen kommentar

- Vi har ingen kommentarer rundt dette akkurat nå. Om vi kommer til å kommentere det senere, vet jeg ikke, sier Fredrik Hallstan, PR manager for Apple Nordic, til Dagbladet.no.

I klagen til Forbrukerombudet bes det også om at avtalene som andre digitale musikkforretninger gjennomgås.

Blant disse er MSN Music.

- Sånn som jeg leser klagen, er den basert på to overordnede ting: Det ene er begrensningen på lokasjon/kredittkort og det andre er DRM-teknologien. Så lenge man bruker et norsk kredittkort kan man kjøpe musikken fra hvor man vil, og i motsetning til iTunes kan man overføre musikk kjøpt på MSN til omlag 100 forskjellige mp3-spillere og telefoner.

- Når det er sagt, tror jeg at iTunes som MSN er opptatt av at flest mulig har anledning til å kjøpe musikk, og at vi er positive til å gå i dialog med Forbrukerrådet, sier Helge Birkelund, portalsjef for MSN, til Dagbladet.no.

KNALLSUKSESS: Apple-sjef Steve Jobs har hatt stor suksess med iPod-avspilleren og nettbutikken iTunes.