UTEN DRM?: Flere ryktenettsteder hevder at Apple i morgen vil fjerne den upopulære kopi- og avspillinsbeskyttelsen fra musikkfilene i iTunes Store. Foto: SCANPIX
UTEN DRM?: Flere ryktenettsteder hevder at Apple i morgen vil fjerne den upopulære kopi- og avspillinsbeskyttelsen fra musikkfilene i iTunes Store. Foto: SCANPIXVis mer

- iTunes dropper kopisperrer

Slutt på DRM i morgen?

(Dagbladet.no): I morgen vil Apple fjerne den upopulære kopi- og avspillingsbeskyttelsen FairPlay fra musikkfilene til plateselskapene SonyBMG, Universal og Warner i iTunes Store, hevder blant andre Apple Insider.

FairPlay er Apples såkalte DRM (Digital Rights Management), teknologien som blant annet låser filer kjøpt i iTunes Store til Apples egen musikkspiler iPod, og gjør det umulig å spille dem på av på annet enn et lite antall autoriserte datamaskiner.

Planene omtales som en del av en større juleoffensiv fra iTunes. Å fjerne kopi- og avspillingsbeskyttelsen vil - om det er korrekt - bety at Apple sier farvel til et av de mest omstridte aspektene ved markedets mest populære musikktjeneste.

Det fjerde store plateselskapet, EMI, selger allerede musikkfilene sine i iTunes uten Apples DRM , i likhet med en rekke mindre plateselskaper.

Ifølge et høyst ubekreftet rykte på det franske ryktenettstedet Electron Libre  vil Apple også kjøre i gang en kampanje kalt «12 dager med iTunes», der forbrukere i Frankrike, Tyskland og Stobritannia vil kunne laste ned utvalgt innhold gratis i perioden mellom 26. desember og 6. januar 2009.

Verken dette eller ryktet om at Apple dropper DRM i morgen, er bekreftet av selskapet.