Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

iTunes hemmeligstempler brev

Nekter å offentliggjøre svar på om de bryter norsk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I begynnelsen av juni bestemte Forbrukerombudet seg for å gå til krig mot Apple. I en pressemelding - og i et brev adressert til iTunes Music Store - hevdet ombudet at musikkbutikken brøt med markedsføringsloven på en rekke punkter.

Apple har nå sendt svar til ombudet, bekrefter saksbehandler Lars Helgesen overfor Dagbladet.no. Men han kan ikke si noe om innholdet i brevet.

- Jeg kan dessverre ikke det. Apple har bedt om at brevet unndras offentlighet, sier han.

- Bryter loven

Forbrukerombudet vil i løpet av dagen ta stilling til om Apple får medhold i dette, eventuelt hvilke deler av brevet fra teknologigiganten som ikke publikum får se.

Bakgrunnen for at Forbrukerombudet har valgt å se på Apple, er en klage Forbrukerrådet sendte i januar.

Ombudet reagerte på en rekke forhold ved iTunes Music Store, blant annet at DRM-teknologien binder forbrukerne til å bruke kjøpte musikkfiler til Apples egen iPod-spiller.

«For å få tilgang til iTunes sine tjenester må norske kunder gi fra seg grunnleggende forbrukerrettigheter som f.eks. retten til fritt å disponere lovlig kjøpte produkter. Selv om iTunes er et internasjonalt selskap, er det ikke hevet over norsk lov når det markedsfører seg til forbrukere i Norge. Selskapets standardkontrakter bryter norsk lov, og vi krever at selskapet rydder opp,» skrev ombudet i en pressemelding.

image: iTunes hemmeligstempler brev

Ombudet ville også ha svar på om Apple ikke mener det er i strid med EØS-rettens prinsipp om fri flyt av tjenester, at de kun vil la forbrukerne kjøpe musikk i sitt land. Nordmenn har for eksempel ikke anledning til å kjøpe musikkfiler fra engelske iTunes Music Store.

Vil ikke bøye seg

Forbrukerombudene i Norge, Sverige og Danmark står sammen om klagen mot iTunes, som vakte internasjonal oppsikt.

Financial Times omtalte blant annet saken, og skrev at det norske Forbrukerrådet og Forbrukerombudet «har bragt mektige Apple Computer i knestående i Skandinavia».

Få analytikere tror imidlertid at Apple vil gå med på å bøye seg for kravene om å selge musikkfiler som kan brukes på andre avspillere enn iPod.

Det er solgt over 42 millioner iPods på verdensbasis, og suksessen med avspilleren oppgis av bransjeeksperter som grunn til at iTunes kan selge musikkfiler såpass billig (8 kroner per låt i Norge). I februar rundet musikkbutikken én milliard solgte låter over nett.


Les Forbrukerombudets 11-siders brev til Apple
(pdf).

HARDE FRONTER: Forbrukerombudet har valgt å sette harde skyts inn mot iTunes Music Store. Nå har Apple svart, men vil ikke la offentligheten få se brevet.
HARDE FRONTER: Forbrukerombudet har valgt å sette harde skyts inn mot iTunes Music Store. Nå har Apple svart, men vil ikke la offentligheten få se brevet. Vis mer
GIGANTSUKSESS: Steve Jobs og Apple har solgt over 42 millioner iPods og over 1 milliard låter på iTunes.