Itunes nekter fortsatt å åpne opp

Vil de stenge den norske butikken?

(Dagbladet.no): Itunes har kranglet med norske forbrukermyndigheter i flere år, men nå kan saken gå mot en snarlig slutt.

Apples musikkbutikk hadde fått en endelig frist til 3. november for å komme Forbrukerombudet i møte, men det skjedde ikke. I et brev fra Itunes\' advokat Espen Tøndel kommer det fram at selskapet står på sitt.

- Itunes har vist manglende vilje til å komme oss i møte i vårt krav, og vi forbereder oss nå til behandling av saken i Markedsrådet, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

Vil ta måneder

Stridens kjerne er om det er et brudd med markedsføringsloven at låter man kjøper på iTunes bare fungerer på Apples eget avspillingsutstyr.

Markedsrådets direktør Åse Ulvin forteller at de ikke rekker å behandle saken før jul, da klagen fra Forbrukerombudet ikke har kommet ennå.

Snart skal også rådet settes sammen på nytt, så det vil trolig gå flere måneder ut i 2009 før det kommer en endelig avgjørelse.

Kan ilegges bøter

KRANGLER MED NORGE: Apple vil fortsatt selge musikk som låser forbrukerne til deres eget avspillingsutstyr. Foto: SCANPIX/AP
KRANGLER MED NORGE: Apple vil fortsatt selge musikk som låser forbrukerne til deres eget avspillingsutstyr. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Om markedsrådet finner at Apple bryter loven, og nekter å gjøre noe med det, kan giganten ilegges tvangsbøter.

- Størrelsen på disse fastsettes ut fra praksis i liknende saker. Man innhenter også regnskap og ser på andre relevante opplysninger, sier Ulvin.

I sitt brev til Forbrukerombudet gjør advokat Espen Tøndel det klart at regnskapstall for Norge ikke er så enkle.

- I Deres brev har De bedt om finansielle opplysninger fra iTunes. Vi antar at denne anmodningen knytter seg til salg fra iTunes Store i Norge. Ettersom iTunes ikke er forpliktet til å innlevere særskilt regnskap i Norge, vil vi trenge ytterligere tid for å hente ut de relevante tallene for Norge, skriver Tøndel.

Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.no.

Stenger de?

Spørsmålet er hva som skjer om Itunes taper i Forbrukerombudet. Mange har tidligere spekulert i at Apple vil stenge sin norske avdeling av butikken framfor å punge ut.

Forbrukerombudet fikk tidligere i år med seg det tyske Verbraucherzentrale Bundesverband og det franske UFC Que Choisir om å kreve at iTunes fjerner produktlåsingen mellom iTunes-musikken og Apples egen iPod-spiller.

Itunes nekter fortsatt å åpne opp

Ombudet mener støtten fra europeiske kolleger er av stor betydning.

- Vi har tidligere blitt møtt med en trussel om at iTunes ville trekke seg fra det norske markedet, men at de nå vil trekke seg ut av det tyske og franske markedet har jeg veldig liten tro på, sa Thon til Dagbladet.no i januar