iTunes risikerer milliardbot fra EU

Åpner nå for en felles europeisk nettbutikk.

(Dagbladet.no): I går annonserte iTunes at de vil begynne å selge låter fra plateselskapet EMI uten kopisperre.

Et skritt i riktig retning mener mange, men fortsatt er det sider ved nettbutikken som irriterer.

Nå har EU-kommisjonen iverksatt gransking av iTunes. Årsaken er at kunder ikke kan kjøpe album eller låter fra iTunes-butikker utenfor landet der de bor, skriver nyhetsbyrået AP.

For at en norsk forbruker skal kunne kjøpe låter fra engelske iTunes, må han eller hun ha et engelsk kredittkort. Dette kan være i strid med EUs konkurranseregler.

- Brukerne møter restriksjoner når det gjelder hvor de kan laste ned fra, og dermed også restriksjoner i forhold til utvalg og pris, opplyser kommisjonen i en pressemelding.

Risikerer kjempebot

Apple åpner overfor nyhetsbyrået AP for at de kan opprette en felles europeisk nettbutikk, men sier det er plateselskapene og musikkforlagene som til nå har motsatt seg dette.


Mange artister har forskjellige forlagsavtaler og plateselskaper i ulike land.

GRANSKES: Itunes\' geografiske begrensninger kan være i strid med EUs konkurranseregler. Foto: SCANPIX/AP
GRANSKES: Itunes\' geografiske begrensninger kan være i strid med EUs konkurranseregler. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Vi mener at Apple ikke bevisst har brutt EUs reglement, og vil jobbe med dem for å løse denne saken, sier Apple-talsmann Steve Dowling.

Selskapet får to måneder på seg til å svare, og risikerer gigantbøter om de blir funnet skyldig. I verste fall må Apple betale ti prosent av iTunes\' årlige totalomsetning i bot.

- En delseier

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet var blant dem som i fjor tok initiativet til å ta opp kampen mot iTunes\' avtalevilkår, og han ser nå positivt på det som skjer.


- Vi oppfatter dette som en delseier, sier han til Dagbladet.no.

Allerede i januar i fjor klaget Forbrukerrådet nettbutikken inn til Forbrukerombudet, og spørsmålet om geografisk prisdiskriminering ble da tatt opp.

«Etter forbrukerrådets oppfatning er det et urimelig avtalevilkår å diskriminere forbrukere på bakgrunn av nasjonalitet. iTunes\' avtalevilkår og tekniske krav strider mot prinsippet om fri flyt av tjenester», het det i klagen.

Waterhouse var også glad for gårsdagens nyhet om at iTunes skal selge DRM-frie filer fra plateselskapet EMI.


- Man kan imidlertid diskutere om det er rimelig at musikkfiler uten sperrer skal koste mer, slik iTunes har varslet. Spørsmålet er om prisøkningen skyldes at iTunes øker kvaliteten på filene, noe som krever mer serverplass og større båndbredde, men jeg vet ikke om det er nok til å forsvare økningen.

- Forbrukerrådet mener det ikke skal være dyrere å kjøpe et fullverdig produkt enn et produkt med begrensninger, slik filene har når de selges med iTunes\' DRM, sier Waterhouse.

SNUBLER: Steve Jobs presenterte avgjørelsen om å droppe DRM på EMI-utgivelser på en pressekonferanse i går.