iTunes svikter norsk musikk

Norsk platebransje oppgitt over verdens største digitale nettbutikk.

(Dagbladet.no): Norske plateselskaper er misfornøyd med dårlig tilbud på aktuelle titler hos iTunes Music Store.

Ingen av de seks norske nykommerne på VG-lista denne uka var tilgjengelig hos den profilerte digitale musikkbutikken, ifølge en undersøkelse bransjebladet Faro Journalen har foretatt.

- Underlig

D\'Sounds «My Today» er en av nykommerne som ikke er tilgjengelig på iTunes enda - til tross for at skiva kan kjøpes via digitale konkurrenter som CDON, MSN Music og musikkonline.no.

Daglig leder i daWorks - D\'Sounds plateselskap - fortviler.

- Det er underlig at iTunes er slappe. De burde vært aggressive og på hugget, men de er veldig bakpå. De andre aktørene i markedet er mer frampå, sier Jørn Dalchow til Faro Journalen.

Universal Music, landets største plateselskap, er også misfornøyde. En av deres største høstsatsninger - Sissel Kyrkjebøs «Nordisk Vinternatt» - er heller ikke tilgjengelig på iTunes Music Store ennå.

- Alt ble tilrettelagt for at iTunes skulle levere Sissel samme dag som platebutikker, men de kommuniserer ikke med oss - de har valgt det sånn - rundt denne typen ting. Det er frustrerende at de ikke ønsker å jobbe mer direkte med oss. Forhåpentlig blir det bedre i fremtiden, hvis ikke vil de tape i forhold til konkurrentene, sier administrerende direktør Petter Singsaas i Universal til Faro Journalen.

IKKE PÅ ITUNES: Plateselskapet Universal sier de gjorde alt de kunne for å få Sissel Kyrkjebøs nye album på iTunes samtidig som den kom i butikkene. Men iTunes sviktet. FOTO: BJØRN LANGSEM
IKKE PÅ ITUNES: Plateselskapet Universal sier de gjorde alt de kunne for å få Sissel Kyrkjebøs nye album på iTunes samtidig som den kom i butikkene. Men iTunes sviktet. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Problem også i Sverige

iTunes ble lansert i Norge i begynnelsen av mai - samtidig som i Sverige.

Der er problemet med dårlig utvalg på aktuelle titler like stort som i Norge, tror Morgan Karlsson, redaktør i svenske Musiknytt.

- Det er litt bedre nå enn i begynnelsen, men iTunes sliter med treghet over store deler av Europa. Problemet ligger i at det tar lang tid å laste inn musikken i systemet. Det går jo rykter - uten at jeg vet om det er sant - at det sitter en håndfull mennesker og gjør hele denne jobben på et kontor i Luxembourg. Når iTunes er i så mange land, sier det seg selv at dette tar tid, sier Karlsson til Dagbladet.no.

Mangelen på kommunikasjon med iTunes sentralt er et irritasjonsmoment for norsk musikkbransje.

- Andre nettbutikker har i hvert fall en konktaktperson som vi kan forholde oss til direkte. Det har ikke Apple eller iTunes, sier new media manager Stein Vegusdal i SonyBMG til Dagbladet.no.

- Det kommer fryktelig mye utgivelser, og vi skjønner at de ikke kan være 100 prosent oppdatert hele tiden. Frustrasjonen er at vi føler at land som Norge, Sverige og Danmark kommer litt langt bak i køen når det gjelder lokalt repertoar.

Fredrik Hallstan, PR Manager for Apple Nordic, mener iTunes ikke har problemer med å ta unna de nye platene som kommer.

- Nei, det er ikke noe problem for oss. Generelt er vi først ute med ny musikk, og vi har ofte eksklusive låter. Vi har også den beste softwaren, sier han til Faro Journalen.

Ny digital hitliste

I går lanserte VG sin offisielle hitliste basert på nedlasting. Lista baserer seg på tall fra iTunes, CDON, Phonofile og MSN.

Einar Ryvarden - redaktør for nettstedet digi.no - er ifølge NRK skeptisk.

- Det jeg setter et større spørsmålstegn med er at denne lista foreløpig bare fanger fire nettbutikker. Og i Norge er vi veldig tidlig i utviklingen på dette. Nordmenn har kjøpt lite musikk på nett ennå, så dette gir et mye skjevere bilde av det faktiske salget der ute enn det vi i dag ser i statistikken fra de fysiske butikkene, sier han.

Øyvind Svendby i GGF - som utarbeider lista - lover et bredere tallmateriale når det kommer flere aktører på banen.

- Vi er i dialog med flere. Blant annet serves vi av TV2, og andre som selger musikk via nett. Så alle disse vil sannsynligvis rapportere til denne lista etter hvert, sier han til NRK.

KRITISK: Jørn Dalchow i DaWorks mener iTunes er for trege.
MANGELFULL: Den siste Maria Mena-skiva som ligger ute på iTunes er «White Turns Blue». Den nye «Apparently Unaffected» får du foreløpig ikke kjøpt.