- iTunes til Norge om få dager

En norsk versjon gjør det mulig for nordmenn å handle flere hundre tusen låter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er musikkbransjebladet Faro Journalen som i dag skriver at Apples populære nedlastningstjeneste iTunes Music Store antagelig lanseres i Norge 28. april.

- Vi har snakket med fire ulike kilder fra fire forskjellige plateselskap. Tre av dem har bekreftet overfor meg at iTunes lanseres 28. april, mens en fortalte at det vil skje i denne tidsperioden, sier redaktør Asbjørn Slettemark i Faro Journalen til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har vært i kontakt med kilder i flere plateselskap, og de bekrefter at iTunes kommer på norsk i slutten av måneden, og det fortelles om hard jobbing for å klargjøre selskapenes kataloger til lanseringen.

- Ingen kommetar

Daglig leder Arne Odden i Apple Norge vil ikke si mer enn at Apple sentralt har en målsetning om å spre iTunes Music Store til nye land. Han vil ikke bekrefte hvilke land det er snakk om eller når dette eventuelt vil skje.

- Vi kommenterer ikke denne typen påstander. Det får stå for deres regning, sier Odden til Dagbladet.no.

Lanserte i Europa i fjor

Da Apple lanserte iTunes i Europa, åpnet de først den nettbaserte musikktjenesten i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. I oktober i fjor, noen måneder senere, lanserte selskapet en EU-versjon i ni land, deriblant Finland.

Når den norske versjonen av iTunes kommer, vil nordmenn med norske kredittkort kunne handle flere hundre tusen låter som Apple har rettigheter til å selge. Det er nemlig slik iTunes bruker regningsadressen til kredittkortet ditt, og på grunn av lisensiering kan du bare laste ned musikk hvis adressen ligger i et land der Apple har lansert iTunes Music Store.

Men en norsk versjon har tatt tid i forhold til andre land. Digi.no skrev at dette kunne skyldes rettighetsproblemer. Det er mye som tyder på at det var slike problemer som førte til at Apple ikke lanserte tjenesten i Irland før i januar.

Den norske rettighetsorganisasjonen Tono benektet i en pressemelding at de sto i veien for et norsk iTunes.

Norsk musikk til iTunes.

Norske Phonofile kunngjorde sist uke at de skal levere en katalog på rundt 35 000 låter til iTunes.

Enkeltinnspillingene er gitt ut på uavhenginge, norske plateselskap av artister som Kaizers Orchestra, Bjørn Eidsvåg og Vamp. Dermed blir norsk musikk tilgjengelig for nedlasting i eksempelvis USA.

- Disse 35.000 musikkfilene dekker den delen vi forvalter eneretten til på vegne av musikkselskapene. Etter hvert som vi får klarsignal fra de andre plateselskapene, vil deres repertoar bli inkludert fortløpende, forteller daglig leder i Phonofile, Erik Brataas til musikkinformasjonssenteres nettsted Ballade.no.

Apple meldte i mars at 300 millioner låter var lastet ned verden over med iTunes Music Store.

TIL NORGE:</B> Kilder i plateselskapene forteller til Dagbldet.no og Faro Journalen at ITunes er på vei til Norge.
SUKSESS:</B> Steve Jobs og Apple har hatt stor suksess med musikkbutikken ITunes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer