iTunes vant mot plateselskapene

Får selge låter til fastpris.

(Dagbladet.no): Etter måneder med beinhard maktkamp, er det klart at iTunes Music Store får fortsette å selge låter til fastpris.

Apple Computer offentliggjorde en ny avtale med de Universal, Warner, EMI og Sony BMG i går, melder Financial Times.

- Bransjen er grådig

«De fire store» i platebransjen har lenge ønsket seg et annet prissystem, der eldre låter koster mindre enn nye.

Dette har Apple motsatt seg kraftig, og under Apple Expo i Paris i fjor uttalte Steve Jobs at han mener platebransjen er grådig.

Flere av dem som har reagert på Apples prispolitikk mener konsernet først og fremst er opptatt av å selge iPods, og dermed setter prisen på låtene de selger kunstig lavt. Dermed blir det vanskelig å etablere seg for andre aktører som ikke har noen avspiller å tilby.

Det passer platebransjen dårlig. Foreløpig utgjør inntektene fra salg av digitale musikkfiler bare fem prosent av de store selskapenes inntekter.

Granskes for prisjuks

VISTE MUSKLER: Steve Jobs og iTunes Music Store får beholde sitt prissystem - til tross for platebransjens skepsis. FOTO: SCANPIX/AP
VISTE MUSKLER: Steve Jobs og iTunes Music Store får beholde sitt prissystem - til tross for platebransjens skepsis. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Ifølge Financial Times er det særlig Universal som har vært interessert i å komme Apple i møte. De mener markedet er for ungt og ustabilt til at man kan gjøre omfattende endringer nå.

- Plateselskapene trenger Apple for mye akkurat nå, sier en direktør til avisa.

80 prosent av all musikken som selges over nett i USA selges via iTunes.

I mars meldte Billboard at det amerikanske justisdepartementet vil stevne de største plateselskapene i USA på grunn av mistanke om prisjuks,.

Ifølge bransjebladet kan plateselskapene ha samarbeidet for å skru opp prisen på musikk som selges over nett, for eksempel gjennom iTunes og MSN Music.

iTunes vant mot plateselskapene