KOMMENTARER

Ivar Aasen sett fra Bærum

Ivar Aasen kaster lange skygger. De når helt til villastrøkene i Bærum.

JUBILEUM: På denne dagen er mitt budskap enkelt: Stans den pågående kampen mot nynorsken, skriver vår kommentator.
NTB-arkiv / Scanpix
JUBILEUM: På denne dagen er mitt budskap enkelt: Stans den pågående kampen mot nynorsken, skriver vår kommentator. NTB-arkiv / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I DAG ER DET 200 ÅR siden Ivar Aasen ble født. Skaperen av det nynorske skriftspråket feires grundig der livsverket hans lever heftigst: På bygdene og i nettverket av nynorske kulturinstitusjoner. Jeg skal tilby et annet perspektiv. Hvordan ble Ivar Aasen og nynorsken vurdert fra et ståsted i Bærum? Av en som vokste opp med en far som var kulturredaktør i plysjborgerlige Morgenbladet og en farfar som hadde vært direktør i Rederiforbundet?

DET ER ALTSÅ MITT eget forhold til Aasen og nynorsken det skal handle om. Beretningen er knapt noen kjærlighetshistorie, men den har sine varme elementer.

JEG HAR EN FORTID som elevpamp. Tidlig på 70-tallet var jeg leder i Norges Gymnnasiastsamband (NGS), det som i dag er Elevorganisasjonen. Dette var i oppmarsjen til den første EU-avstemningen, og det var i ferd med å etablere seg en ny relasjon mellom radikal byungdom og folket i utkantene. Oppe i dette var elevene på de nynorske gymnasene aktive og de stilte ett sentralt krav: Lærebøkene skulle komme ut samtidig på bokmål og nynorsk, og prisen skulle være den samme. Det var et krav NGS sluttet opp om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer