Ivar Aasens livløse kropp

Spennende anslag i en dessverre altfor uttværende og detaljfiksert Ivar Aasen-biografi. Det er helt i orden at Stephen Walton ønsker å skrive en annerledes biografi om Ivar Aasen, og at han forsøker å gjøre det ved å beskrive kroppen hans: føttene, knærne, magen, hjertet, øynene, osv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Levnetsbeskrivelsene fra fødsel til død har lett for å stivne i et mønster, mønstrene hemmer friheten og utfoldelsesmulighetene. Det er derfor dristig og rosverdig at Walton forsøker på noe nytt.

Selve tilslaget er også spennende. Ivar Aasen var utvilsomt annerledes enn det de fleste av oss har forestilt seg. Få nasjonale figurer er så befengt med myter som ham, få er blitt så mumifisert gjennom heltedyrking og utskjelling. For å skrelle av vrangforestillingene måtte det være fristende å gi større rom for en diskusjon av hans ulike trekk og egenskaper enn det en tradisjonell biografi gir anledning til.

Avsporinger

Dette har Walton greid. Den Ivar Aasen som etter hvert løser seg fra papiret, er langt mindre heroisk, langt mer komplisert og derfor også mer spennende og allmennmenneskelig enn den språkatleten som til nå har jogget gjennom norgeshistorien.

Han er også avgjort mindre tydelig, mer diffus og gåtefull, kanskje mer utydelig enn han fortjener å være? Så snart Stephen Walton har tegnet en side ved språkmannen, dikteren eller mennesket, mobiliserer han en rekke motforestillinger, og før leseren har modifisert bildet, kommer Walton med nye motforestillinger. Det kan være vel og bra å nyansere et portrett. Men Stephen Walton begår en kardinalfeil som en biograf eller antibiograf ikke kan tillate seg: Han diskuterer de ulike tegningene, synspunktene og tidligere forskningsresultatene for detaljert og inngående, og blir derfor ofte kjedelig. Digresjonene tar makten over framstillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer