Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hovedleder: asylpolitikk

Iveren etter å sende 1600 somaliere ut av landet, er tydeligvis stor

Regjeringen kaller tilbake flyktningestatus for første gang.

REAGERER: Leder av Somalisk nettverk Bashe Musse. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Leder av Somalisk nettverk Bashe Musse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en instruks fra regjeringen, har UDI identifisert en gruppe på 1600 somaliere som har fått varsel om at deres flyktningestatus kan opphøre i Norge. 120 av dem har fått varsel om dette, melder NRK.

Dette gjelder personer som ikke har fått endelig oppholdstillatelse i Norge, som først kan innvilges ved søknad etter at du har vært tre år i landet. Grunnen til at regjeringen har instruert UDI om dette, er at de mener det er trygt å reise tilbake til Somalia nå fordi forholdene i landet er blitt roligere.

Saken har skapt påfallende lite oppmerksomhet, selv om det er første gang Norge forsøker å tilbakekalle flyktningestatus. Det er lett å gjette seg til hvorfor: initiativet har vært mulig etter avtalen som ble inngått mellom regjeringen, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet i november i fjor. Regjeringen fikk gjennomslag for at flyktningestatus kunne revurderes før folk har fått endelig opphold, mot blant annet noe bedre vilkår for lengeværende barn.

De 1600 somalierne har altså ikke mange politiske støttespillere i Norge.

Naturligvis vil dette kunne endre seg. Det sier seg selv at det hersker stor usikkerhet når myndighetene for første gang går til et så alvorlig skritt - å tilbakekalle flyktningestatus. Alle de 1600 somalierne har selvsagt krav på individuell behandling, og mange av dem mener det ikke er trygt for dem å vende tilbake. Blant de 1600 finnes det også småbarnsfamilier.

I hvert enkelt tilfelle må også norske utlendingsmyndigheter kunne dokumentere at det er trygt å reise tilbake. Alle de 1600 har fått opphold fordi det ble regnet som utrygt i Somalia, nå må UDI bevise det motsatte for hver enkelt by, hver enkelt landby eller distrikt. Dessuten bør det være nokså sikkert at situasjonen ikke forandrer seg. Det bør stilles krav om en viss stabilitet. For det er vel ikke meningen at de samme menneskene skal måtte komme tilbake igjen om to år fordi forholdene igjen har blitt farlige?

Nidkjærheten etter å sende disse ut av landet, er altså stor. Prinsippet om å hjelpe dem som trenger det mest, er naturligvis godt. Men det vil vise seg om dette grepet er så godt som det først klinger i ørene til Frp. Hvor mange lykkes man tilslutt med å sende tilbake, og hvor mye penger og ressurser bruker vi på veien? Vi skaper dessuten lavere motivasjon for flyktninger til å integrere seg hurtig i det norske samfunnet, dersom trusselen om tilbakekallelse av flyktningestatusen henger over dem i tre år.

Denne saken bør offentligheten følge nøye med på, særlig partiene på Stortinget som sikret flertallet som gjorde det mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!