Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iverksetter sikkerhetstiltak rundt Cecilia Samartin

Forlaget har vært i kontakt med politiet og PST.

HEVER SIKKERHETEN:  Forlaget har valgt å heve sikkerheten rundt den kubanskfødte forfatteren Cecilia Samartin under hennes Norgesbesøk.


Foto: Berit Roald / SCANPIX
HEVER SIKKERHETEN: Forlaget har valgt å heve sikkerheten rundt den kubanskfødte forfatteren Cecilia Samartin under hennes Norgesbesøk. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): - Vi har vært i kontakt med politiet og PST og fått råd om hvordan vi bør håndtere Samartins sikkerhet. Dette vil vi følge, sammen med vaktselskapet som har ansvaret for sikkerheten under Oslo Bokfestival, sier forlegger Arve Juritzen i en pressemelding.

I dag ble det kjent at Cubas ambassade i Oslo har sendt et brev til kulturminister Anniken Huitfeldt, hvor de advarer mot den kubanskfødte forfatteren Cecilia Samartin.

«Samartin har siden sin ankomst til Norge vært opptatt av å spre falsk informasjon om Cuba, et land hun overhodet ikke kjenner», skriver ambassaden i brevet.

Kritiserer regimet Samartin har vært i Oslo i ei uke i forbindelse med lanseringen av sin nye bok «Doña Maria». Hun har solgt over 950.000 bøker i Norge, og er dermed en av landets mest populære. Under helgas avvikling av Oslo bokfestival er Samartin en del av programmet.

I sin nye roman kritiserer hun regimet på Cuba ved å omtale organisasjonen Kvinner i hvitt, som demonstrerer mot makta. Den 8. september uttalte Samartin til Dagbladet at hun mente boka ville blitt forbudt på Cuba, og at hun ikke tør å reise tilbake til moderlandet på grunn av sine uttalelser.

«I sine hyppige intervjuer med norsk presse snakker Samartin om antatte brudd på menneskerettigheter og tortur på Cuba. Hun og de som reproduserer fantasiene hennes må vite at den eneste delen av det kubanske territoriet der mennesker, frem til nå, har blitt fengslet uten rettslig grunnlag og uten respekt for deres menneskerettigheter, er i den ulovlig okkuperte Guantanamo-basen som frem til nå har vært under USAs administrasjon», skriver den Cubanske ambassaden i sitt brev.

Hever sikkerheten På bakgrunn av dette har Juritzen forlag vedtatt å heve sikkerhetstiltakene rundt forfatteren under hennes Norgesbesøk.

- Tidligere denne uka ble en av Samartins opplesninger i Oslo avbrutt av en mann, som på spansk agiterte for det kommunistiske styret på Cuba. Jeg opplevde ikke hendelsen som truende, men det var ubehagelig, sier Samartins forlegger Arve Juritzen i en pressemelding.

Han mottok en kopi av ambassadens brev i går.

Tidligere i dag sa Samartin følgende til Dagbladet:

- Jeg står for alt jeg har sagt om regimet på Cuba, og støtter Kvinner i hvitt og alle organisasjoner som kjemper for frihet og menneskerettigheter på Cuba, sier Samartin.

Hun forlot Cuba sammen med sine foreldre til fordel for USA da hun var ett år. I dag har hun snakket med dem om brevet, og de ble da bekymret. Selv er hun ikke redd.

- Jeg kommer til å fortsette å si min mening om regimet, men jeg hadde ikke følt meg trygg på Cuba, sier Samartin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media