FARS HISTORIE: Ivo de Figueiredo forteller historien til sin far: Født på Zansibar, med foreldre fra Goa, studerte i England, og flyttet til Langesund med Ivos mor på 60-tallet.
 Foto: JØRN H. MOEN
FARS HISTORIE: Ivo de Figueiredo forteller historien til sin far: Født på Zansibar, med foreldre fra Goa, studerte i England, og flyttet til Langesund med Ivos mor på 60-tallet. Foto: JØRN H. MOENVis mer

Ivo de Figueiredo med en helt usedvanlig familiefortelling om en eksotisk, men uberegnelig far

Farsportrett med historisk sus.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Trøst dere med at jeg ikke kommer til å gifte meg med ham. (...) Vi skal ikke ha noen snusbrune indiere i slekta, skriver den unge au pairen Marit Walle fra England på slutten av femtitallet. Noen år senere gifter hun seg likevel med den intense og sjarmerende indieren i Vår frue kirke i Porsgrunn.

Etter et tiår med knuste glass og møbler, raserianfall og slag, flykter hun med sine tre redde smågutter. En av dem er historikeren og forfatteren Ivo Bjarne de Figueiredo.

«Trangen hans til å regjere, var grenseløs» skriver Ivo nesten et halvt hundre år senere. Men hvem var han egentlig, og hvorfor ble han som han ble? Ivo setter seg fore å finne ut av sin fars bakgrunn, gjennom det han kaller en familiefortelling. Nå er ikke brutale fedre ukjent i samtidslitteraturen. Tvert om. Sist vi møtte en, var i Vigdis Hjorths fiktive «Arv og miljø». Men det er få forfattere forunt å ha en far med en så eksotisk - ja historisk - bakgrunn som Ivo.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn