DEBATT

Barndom

Ja – la oss hegne om leken!

Lekbasert læring er en av hovedpilarene i vårt prosjekt.

LEK MED BISTAND: Vi stiller oss for øvrig undrende til at filmen fra Margreth Olin brukes som et eksempel på å kun dyrke den frie leken. Denne filmen er full av aktiviteter initiert av voksne. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix
LEK MED BISTAND: Vi stiller oss for øvrig undrende til at filmen fra Margreth Olin brukes som et eksempel på å kun dyrke den frie leken. Denne filmen er full av aktiviteter initiert av voksne. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet hevder Mari Pettersvold og Solveig Østrem at våre forskningsprosjekt på barnehage ikke omfavner leken. Det er ikke riktig.

Agderprosjektet og RogaBarn (nå kalt Lekbasert læring på grunn av utvidelse til Drammen) legger stor vekt på leken. Lekbasert læring er en av hovedpilarene, i tillegg til trygge varme relasjoner mellom barn og voksne. Forskning viser at for barns utvikling er det viktig at barnehagen legger til rette for barns frie lek, samt at voksne initierer lekbaserte læringsaktiviteter som stimulerer språk, matematikk og sosial kompetanse. Selv om det er pedagogen som planlegger noen av lekene og aktivitetene, skal det legges til rette for at barna skal være medvirkende og at det skal være engasjerende og gøy for barna.

Forskningen viser at gode lekbaserte læringsaktiviteter stimulerer den frie leken hos barn ytterligere. Dette er også erfaringene vi får tilbake fra 42 barnehagelærere på Agder som nå har prøvd ut lekbaserte læringsaktiviteter for femåringer som de selv har vært med på å utvikle. De forteller om barn som er ivrige og interesserte i aktivitetene, og som tar med seg tema fra bøker og aktiviteter videre fri lek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.