DEBATT

Debatt: Helse

Ja, det er et poeng å bytte til lettbrus!

Lettbrusen i seg selv gjør ikke mennesker fete, men brukes snarere som et verktøy for vektkontroll.

BYTT TIL SUKKERFRITT!: Å drikke kunstig søtet drikke kan bidra til å dekke en del av søtsuget, heller enn å øke det, skriver artikkelforfatterne i et svar til lege Erik Hexeberg. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BYTT TIL SUKKERFRITT!: Å drikke kunstig søtet drikke kan bidra til å dekke en del av søtsuget, heller enn å øke det, skriver artikkelforfatterne i et svar til lege Erik Hexeberg. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Lege Erik Hexeberg er skeptisk til å bytte ut sukkerholdig brus med sukkerfrie alternativer. Han mener vi ikke vet nok om hvordan kunstig søtning påvirker helsen; bør vi da bytte ut sukkerholdig brus med sukkerfrie varianter? Svaret er ja.

Hexeberg viser til observasjonsstudier som helt riktig viser at de som drikker mye lettbrus har mer fedme, metabolsk syndrom og diabetes. Det de ikke viser, er at lettbrusen er årsaken. En like sannsynlig forklaring er at disse personene har byttet fra sukkerbrus til lettbrus nettopp på grunn av overvekt eller metabolsk syndrom, i et forsøk på å snu eller kontrollere situasjonen. En nyere studie av over 20000 personer i USA viste at de som ønsket å gå ned i vekt også drakk mer lettbrus. Lettbrusen i seg selv gjør ikke mennesker fete, men brukes snarere som et verktøy for vektkontroll.

I randomiserte kontrollerte studier kommer lettbrus konsekvent bedre ut enn vanlig brus med hensyn til kroppsvekt og kroppssammensetning. Dette støttes av store kunnskapsoppsummeringer og metaanalyser.

Øker lettbrus søtsuget, og dermed inntaket av usunn mat? Nei! I studier hvor brus byttes med lettbrus eller vann, spiser de som drikker lettbrus mindre søtsaker enn de som får vann. Det tyder på at å drikke kunstig søtet drikke kan bidra til å dekke en del av søtsuget, heller enn å øke det.

Ingen må drikke lettbrus, men tar vi det bort som et godt alternativ, er sannsynligheten stor for at folk heller beholder den vanlige brusen. Sukkerkonsumet i befolkningen er redusert med en tredjedel siden år 2000, og kunstig søtet drikke har spilt en hovedrolle. Inntaket av sukkersøtet drikke er halvert i samme periode.

Om hensikten med sukkeravgiften er å redusere sukkerinntaket i befolkningen, er det et bomskudd å legge den samme avgiften på sukkerfrie brus. Å øke prisgapet mellom sukkersøtet og sukkerfri brus vil gi et økonomisk incentiv til å gjøre bedre og mer fornuftig valg. Vi er alle enige i at sukkerinntaket bør ned, og da trenger vi råd og tiltak som fungerer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer