Ja, du husker vel Venstre?

IKKE I NOE ANNET norsk politisk parti har det indre forfallet vært så påtakelig som i Venstre. Dette ble pinlig klart allerede etter det danske Venstres brå oppstigning mot stjernene for noen år siden. Da meldte noen norske journalister seg for å få Lars Sponheims kommentarer til denne seier for «søsterpartiet» i nabolandet. Og Sponheim kommenterte villig! Haken er bare at Venstre i Danmark er navnet på landets gamle bondeparti og ikke Norges Venstrelags søsterparti. Den rollen tilhører Radikale Venstre som i mange år var i regjering med sosialdemokratene. Sponheims kommentarer omkring «søsterpartiet» blottla en partileder med pinlig svake kunnskaper om sitt eget parties historie og politiske tilhørighet. Angrepene under denne valgkampen på de «røde» er like flau.

Det er ikke mange år siden Venstres valgplakater og annonsekampanjer i pressen brakte store bilder som framstilte Odd Einar Dørum som brudgom, arm i arm med Arbeiderpartiets brud Gro Harlem Bundtland! «Ja, du husker vel Venstre?» var John Lyngs sarkasme en gang. Det var da Venstre førte Venstrepolitikk, fjernt fra Høyre. I dag har Venstre latt seg sluke av et Høyre som ligger godt til høyre for hva John Lyng selv trolig ville satt pris på. Siden Sponheim neppe vil like å bli minnet om Venstres historie og politiske arv, er det forståelig med Sponheims sterke utfall mot Senterpartiet og SV som begge har overtatt viktige deler av denne arven. «Mennesket i sentrum» var en gang Venstres slagord.

Sponheim har utmerket seg ved sine heftige angrep på landets veterinærer. Utfallene i det tilfellene kunne likne på den type fagforeningsknusing man kjenner fra USA. Slikt har aldri vært Venstrepolitikk. Justisministeren har med sin norske utgave av «Patriotic Act» satt elementære menneskerettigheter i fare. Den unge rebellen Odd Einar Dørum fra Orkla- og Mardøla-demonstrasjonene ville nok heller sett at dagens villfarne justisminister hadde tatt sin hatt og gått. Men en slik handling ville jo vært en markering av Venstrepolitikk.