Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja, han er farlig

Kan man egentlig si noe mer om kaoset rundt Donald Trump og faren for krig og kaos i hans tid? Dessverre så må man det.

SEG SELV NOK: Donald Trump i en ensom positur i Det hvite hus, 10. juli. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
SEG SELV NOK: Donald Trump i en ensom positur i Det hvite hus, 10. juli. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Tallenes tale forteller om en helt ekstraordinær situasjon. For de forteller oss at tre av fire nordmenn mener at kongerikets sikkerhetspolitiske ankerfeste siden 2. verdenskrig, USA, er en reell trussel mot verdensfreden. Og situasjonen har forverret seg fra i fjor. I år mener 33 prosent av de spurte i meningsmålingen som ISPOS har gjort for Dagbladet at Donald Trump i svært stor grad utgjør en reell trussel mot verdensfreden. I fjor var denne andelen «bare» 22 prosent.

TRIPPELTRUMP: Henry Østhassel fra Lista var så sikker på Trump-seier at han satset 100.000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel Bolt, produsert i Detriot. Listamannen er svoren Trump-tilhenger, og har dessuten dekorert garasjeporten sin med bilde av det ovale kontor. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Det er selvsagt noe paradoksalt også ved denne siden av Donald Trump. Han ble valgt for snart fire år siden på et program som gikk ut på å trekke USA ut av kriger, og han er nå i ferd med å trekke USA ut av Afghanistan. Det er viktig for ham, fordi det blir det eneste han kan få til å likne på en utenrikspolitisk triumf før valget i november. Selv om amerikansk tilbaketrekking kan bli en katastrofe for Afghanistan.

Når en i utgangspunktet «freds-president», som har som overordnet tanke å ikke engasjere seg i kriger, likevel oppfattes som en stor fare for verdensfreden, så skyldes det uforutsigbarheten og kunnskapsløsheten som omgir dette «kaos-presidentskapet», slik forskerne Dagbladet har snakket med understreker. Men når så mange føler at Trump er en stor fare for verdensfreden, så skyldes det også at mange av hans handlinger faktisk gjør verden til et farligere sted.

AVSLØRER: Trumps niese, Mary Trump, kommer med flere sjokkerende påstander om Trumps liv. Video: Scanpix Vis mer

Trumps forhold til atomvåpen, internasjonale avtaler, og organisasjoner, er det mest åpenbart farlige ved hans presidentskap. Ved siden av å leke med ilden i Iran, og si opp atomavtalen med landet, så har Trump sagt opp, eller er i ferd med å si opp alle nedrustningsavtaler, og avtaler som begrenser atomvåpen-arsenalene med Russland. Avtalene var en del av avslutningen på Den kalde krigen. Årsaken er at Trump ikke vil ha bindende avtaler for USA. Han vil i stedet vil ha America First.

Det talende slagordet betyr også at han ikke stoler på avtaler som skal skape tillit, som Avtalen om det åpne luftrom, som Trump sa opp i mai. Ifølge avtalen skulle partene kunne overvåke hverandres aktivitet. Filosofien var å bygge tillit gjennom åpenhet, en umulighet i Trumps hode, der verden er et null-sum-spill, der det bare finnes én vinner, og resten er tapere.

Trump har også villet utfordre prøvestansavtalen, om testing av atomvåpen. Dette til tross for at ingen har testet masseødeleggelsesvåpnene grundigere enn USA, og til tross for at en amerikansk prøvesprenging dramatisk vil utfordre hele avtalen. Hele hans manglende forståelse av virkeligheten rund atomvåpen er et stort problem. Han synes virkelig å utfordre den grunnleggende forståelsen at den eneste grunnen til å ha atomvåpen er at de er fullstendig ubrukelige til alt annet enn å ikke brukes. Å ha et så innskrenket intellekt og begrenset følelsesregister er farlig når man har en posisjon som den Trump har.

Dypest sett så er det hele Trumps vesen som gjør ham farlig. Hans personlige egenskaper, som en ekstremt selvopptatt mann uten impulskontroll, og hans manglende evne til å se en strategisk posisjon fra en annen side enn sin egen, er begge farlige. Så selv om de færreste tror at Trump søker krig, så kan det hende at hans egenskaper gjør at konflikt og krig i gitte situasjoner søker ham. Det gjør ham farlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!