- Ja, herregud. Vi er i en drømmesituasjon

19-åringene i Mhoo fikk terningkast seks av Dagbladet. Nå lager de album med storselskap.

RAKETTFART: Mhoo begynte å spille sammen våren 2009, og slo gjennom på Bylarm i fjor vinter. Nå har de nettopp spilt inn plate i det anerkjente Svenska Grammofon Studio i Gøteborg. Foto: Mhoo
RAKETTFART: Mhoo begynte å spille sammen våren 2009, og slo gjennom på Bylarm i fjor vinter. Nå har de nettopp spilt inn plate i det anerkjente Svenska Grammofon Studio i Gøteborg. Foto: MhooVis mer

- Det var litt uvirkelig. Jeg husker vi sto bak scenen, gira oss opp og bestemte oss for å vise alt vi kunne.

Ingvild Flatøy i Mhoo mimrer tilbake til konserten i Folkets hus under musikkbransjefestivalen Bylarm i februar i fjor. Som forhåndshypet, men ellers helt ukjent countrykvartett med fri fra skolen i Tønsberg, blåste de publikum av banen. Undertegnede var på plass i salen, og kan skrive under på at det var en publikumsreaksjon helt utenom det vanlige.

Dagbladets anmelder Sven Ove Bakke var også til stede i salen, og ga terningkast seks på strak arm.

- Oppe fra scenen så vi at folk kosa seg, også. Det hevet opplevelsen ganske mange hakk. Det er nok en av de opplevelsene vi kommer til å huske for alltid, sier Flatøy.

Cash, Calexico, Chao
Men om den konserten var et viktig trappetrinn, er det de har gått løs på nå kanskje enda viktigere. De er nettopp ferdig med et innspillingsopphold i studioet til anerkjente Svenska Grammofon Studio, drevet av Kalle Gustavson fra Soundtrack of our Lives.

Plateselskap er storselskapet Sony, som bandet kom til enighet med etter nesten et år med vurderinger og møtevirksomhet.

- Ja, herregud. Vi er i en drømmesituasjon. Vi er 19 år og sitter i studio og skal spille inn plate, og er bare såvidt begynt på livet, sier Flatøy.

Selv plasserer de seg i country/bluegrass-kategorien, og Flatøy beskriver musikken slik:

- Johnny Cash møter Calexico og Manu Chao, det er i alle fall kortversjonen.

På Myspace har bandet lagt ut flere demoer, som du kan høre her.

Frie tøyler
Mhoo har bare eksistert siden våren 2009, og har hatt en rakettartet karriereutvikling. Juni samme år gikk de til topps i Ungdommens kulturmønstring, som gjorde at de ble sendt avgårde til «europafinalen» i Belgia. Seinere på sommeren spilte de på Slottsfjellfestivalen, og vinteren etter - Bylarm.

Der var det forresten bare flaks at de kom med.

- Vi sendte inn søknaden helt i siste liten, og la ved filer som viste seg å være tomme. Men Bylarm-komiteen sjekket ut myspace-siden vår på egenhånd, forteller Flatøy.

I Dagbladets anmeldelse skrev vi at bandet måtte «finne seg et selskap å signere med som er villig til å endre på minst mulig, og i stedet sende dem til foredling hos ypperlige fagfolk i utlandet».

- Vi har fått helt frie tøyler, og Kalle (Gustavson, red.anm.) gjorde det klart for oss helt fra begynnelsen at han ikke ville endre lydbildet vårt - men forsterke det, sier Flatøy og legger til:

- Men vi er ikke et ferdig utviklet band, heller. Den gode kritikken fikk vi også for potensialet, ikke bare for det vi gjorde der og da.