Ja, Mariah!

En, øh, overraskende overraskelse.

Les alle musikkanmeldelsene

CD: Tenk deg den dype, rumlende stemmen til han som alltid selger plater i tv-reklamer. Tenk deg at han i sitt faste skjema - det som går sånn: «Etter [x] solgte plater er [y] tilBAKE med sin beste plate siden [z]!».

Denne gangen har han puttet inn «flere millioner» (=x), «Mariah Carey» (=y) og «Music Box» (=z). Du sukker oppgitt over hvor mye piss platebransjen får seg til å si i tv-reklamer for nye CD-er, og lurer som vanlig på hvor forbrukerombudet er når man virkelig trenger ham.

Verdige omgivelser

Dette har vært standard prosedyre ved nye Mariah Carey-plater de siste ti åra. «Daydream» fra 1995 er vel det siste anstendige albumet fra den kanten, hun debuterte med et brak i 1990 og formtoppen «Music Box» kom i \'93.

Siden har det kommet en jevn strøm av riktignok proffe, men likegyldige, sprikende, låtsvake, klamt produserte og übermarkedstilpassede album hvor hennes stemme aldri har fått boltre seg i verdige omgivelser.

Men nå, , skal bransjen og tv-reklamemannen bare få holde på.

«The Emancipation Of Mimi» er til tross for en skrekkinngytende tittel og ekstremt glorete omslag blitt nettopp den comebackplata som er blitt meldt på Gratishaugen det siste tiåret.

Omsider er Mariah Carey til stede i musikken sin igjen, og hun flyter fint inn og ut av de ulike stemningsleiene et moderne r&b-album skal innom (klubb, ballader, hip hop og mer tradisjonell soul). Her viser både hun og produksjonen mer smidighet enn man hadde våget å håpe på.

Nivåheving

Viktigst er den åpenbare nivåhevingen hva gjelder låtmateriale som dama med stemmen skal bryne seg på. «Mimi» er «bare» 50 minutter lang og går fint an å spilles fra begynnelse til slutt, flere ganger på rad, uten at liv og helse settes i fare.

Og selv om det blir litt sånn VM i gjesteliste her og der - to Neptunes-produksjoner og visitter fra Snoop, Nelly og Twista - så høres også dette mer naturlig og mindre kalkulert ut enn vi ellers er vant til.

Med andre: Mariah Carey er tilbake med ei plate det går an å høre på. I sannhet en hyggelig, for ikke å si overraskende, overraskelse.

TILBAKE: Omsider er Mariah Carey tilbake i musikken sin, skriver vår anmelder.