Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU og EØS:

Ja-siden jobber for en demokratisk løsning

Vi engasjerer oss for et mer demokratisk Europa. Hva med å la debatten handle om hvordan vi skal få dette til?

HÅND PÅ RATTET: Når Europas fremtid bestemmes må også vi ha en hånd på rattet. Når EU diskuterer klima, personvern, migrasjon og sikkerhet blir debatten fattigere uten det norske perspektivet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
HÅND PÅ RATTET: Når Europas fremtid bestemmes må også vi ha en hånd på rattet. Når EU diskuterer klima, personvern, migrasjon og sikkerhet blir debatten fattigere uten det norske perspektivet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 16. april skriver Ungdom mot EUs leder Eirik Fenstad Thorbjørnsen at vi på ja-siden jobber for et demokratisk problem siden vi tar til orde for et tettere samarbeid med EU. Påstanden faller i sin egen urimelighet. Vi har til alle tider kjempet for at Norge skal få ta del i det europeiske demokratiet.

I 1994 ville vi oppgradere fra EØS til et fullverdig medlemskap i EU. Nei-siden tok til motmæle, vant avstemningen, og sørget med det for at EØS ble vår permanente avtale. Her oppstår et stort EU-paradoks: Nei-siden klager til stadighet over alt det EU gjør galt. Samtidig har de sørget for at Norge ikke får være med å bestemme.

Er det ikke så trivelig å stå utenfor likevel?

Taperen er folk flest. Deg og meg. Vi står uten stemmerett ved EU-valgene. Vi kan verken velge eller kaste Europas ledere. Vi påvirker ikke den politiske utviklingen. Og debatter om kontroversielle vedtak, for eksempel ACER, kommer til Norge lenge etter de er avgjort i EU.

Ved å stå utenfor er vi alltid på etterskudd. Det er ikke godt nok.

Når Europas fremtid bestemmes må også vi ha en hånd på rattet. Når EU diskuterer klima, personvern, migrasjon og sikkerhet blir debatten fattigere uten det norske perspektivet. Det er uholdbart at nordmenn ikke får være med å utforme EUs institusjoner eller bestemme Europas fremtid.

Nei-siden har aldri vært interessert i å gi nordmenn en stemme i Europa. Heldigvis tar Europeisk Ungdom folkestyret på alvor, og jobber for en demokratisk løsning gjennom et fullverdig EU-medlemskap. Vi rekker nok ikke EU-valget i 2019, men kanskje i 2024?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media