Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU og EØS-avtalen:

Ja-siden jobber for et demokratisk problem

Nei-siden er ikke mot alt som kommer fra EU. Problemet ligger i de mer omstridte utvidelsene, som ACER og arbeidslivsbyrået.

IKKE MIDLERTIDIG: Sande behandler fortsatt EØS-avtalen som om den er en midlertidig overgangsavtale. 24 år etter folkeavstemningen er det på tide å ta innover seg at EØS er mer enn det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE MIDLERTIDIG: Sande behandler fortsatt EØS-avtalen som om den er en midlertidig overgangsavtale. 24 år etter folkeavstemningen er det på tide å ta innover seg at EØS er mer enn det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

9. april spurte jeg Europeisk Ungdom og Europabevegelsen, om det var slik at de hadde gitt opp kampen for EU-medlemskap til fordel for en mest mulig omfattende EØS-avtale.

I sitt svar skriver Europeisk Ungdoms Knut André Sande blant annet at «i påvente av norsk EU-medlemskap kjemper vi for å knytte Norge tettere sammen med EU». Dersom dette er den norske ja-bevegelsens nye linje er det grunn for å være bekymret.

EØS var opprinnelig ment å være en midlertidig avtale i påvente av EU-medlemskap. Da vi stemte nei, ble EØS en mer eller mindre permanent løsning.

At Europeisk Ungdom aktivt jobber for en tettere integrasjon i unionen, og avstå enda mer suverenitet, selv uten at vi er representert i EUs beslutningsorganer er et demokratiproblem.

Sande behandler fortsatt EØS-avtalen som om den er en midlertidig overgangsavtale. 24 år etter folkeavstemningen er det på tide å ta innover seg at EØS er mer enn det.

Dersom Norge uansett var på vei inn i unionen ville det ikke betydd så mye fra eller til om vi tok inn EUs 3. energimarkedspakke, underla oss arbeidslivsbyrået eller tok inn jernbanepakke 4. Da ville disse direktivene uansett kommet inn i norsk lov før eller siden.

Det er imidlertid ingenting som tilsier at Norge vil bli et unionsmedlem i vår levetid.

Sande påstår at Nei-siden er mot alt som kommer fra EU. Det er selvfølgelig ikke sant. Flertallet av direktiver og forordninger fra EU omhandler krav til varestandarder osv. og er helt ukontroversielle. Problemet ligger i EUs mer omstridte utvidelser, som for eksempel ACER eller arbeidslivsbyrået.

Her finner jeg det ganske spesielt at Europeisk Ungdom, på tross av at vi ikke er medlem, ser på det som en seier om Norge ender opp med å avstå suverenitet til EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling