Debatt: Siv Jensen

Ja, Siv, jeg er en jævla sosialist - og jeg elsker det.

Jeg elsker velferdsstaten.
Jeg elsker gratis utdanning til alle. Jeg elsker 8-timersdagen.
Jeg elsker lovfestet rett til ferie. Jeg elsker at Norge tar vare på dem som trenger det mest.

PROBLEMTALE: Jeg er en av de jævla sosialistene som Siv Jensen skal knuse, skriver innsenderen. Bildet er fra Jensens takketale til Frp-landsmøtet da utsagnet om sosialistene falt. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
PROBLEMTALE: Jeg er en av de jævla sosialistene som Siv Jensen skal knuse, skriver innsenderen. Bildet er fra Jensens takketale til Frp-landsmøtet da utsagnet om sosialistene falt. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Ja, Siv Jensen, jeg er en jævla sosialist – Og jeg elsker det.

Ordet sosialist er ute i hardt vær for tida. «Forbanna sosialister», ropte FpU-topp Christoffer Thomasen og ble møtt med rungende applaus av Frp's landsmøte. Frp's nye nestleder har også lite til overs for oss sosialister. Da Sylvi Listhaug under et intervju ble spurt om hva hun ville sagt dersom et av hennes barn en dag kom hjem og var blitt SV-er, svarte hun spontant: «Gud forby!», og til Dagsavisen har hun uttalt at sosialist er et skjellsord i hennes kretser.

Balder Alvær Olafsen.
Balder Alvær Olafsen. Vis mer

At Norges høyrepopulistiske parti ikke liker sosialister er lite overraskende. Men noe uventet var det når Norges finansminister stakk av med prisen for mest kjente angrep på sosialistene. Det var klar tale da Siv Jensen åpnet Frp's valgkamp med en oppfordring om å «knuse de jævla sosialistene».

Likevel vet vi at Frp ikke har støtte i sine meninger blant vanlige folk. Partiet stuper på målingene, og sosialistiske meninger og verdier har godt fotfeste i den norske befolkningen. En undersøkelse gjort av Sentio viser at åtte av ti nordmenn er villig til å betale mer skatt for å utvide tannhelseordningen, og stadig flere engasjerer seg mot de økende forskjellene i makt og rikdom.

Den samme tendensen ser vi andre steder. Også i USA, hvor sosialisme har vært et skjellsord siden starten av forrige århundre, har ideen om rettferdighet og fellesskap fått medvind. Det har blitt mote å kalle seg sosialist og mange amerikanere drømmer om et nordisk helse- og utdanningssystem. En ny undersøkelse viser at majoriteten av amerikanske studenter er mer skeptisk til kapitalisme enn sosialisme.

President Trump har, i likhet med Siv Jensen, erklært krig mot sosialistene i valget som kommer. Både Trump og Frp gjør riktig i å frykte oss sosialister når stadig flere ser at felles velferd er et gode, at sterke fagforeninger skaper et trygt arbeidsliv og at små forskjeller skaper tillit og trygghet i befolkningen.

Jeg er en av de jævla sosialistene som Siv Jensen skal knuse, sosialisten Sylvi ikke vil ha som barn og den forbanna sosialisten til Christoffer Thomasen. Jeg er stolt av å være sosialist og kjempe for en rettferdig verden. Vi er mange, og vi lar oss ikke skremme av den ikke-sosialistiske-regjeringens trusler. Karpes svar på høyrepopulismen er «Je suis muslimjævel» – Jeg sier «Je suis sosialistjævel»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.