Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ja takk, begge deler

Gunhild Stordalen svarer på Julie Voldbergs pelskritikk.

BØR LEVE I DET FRI: Innleggsforfatteren (t.h.) og veterinær Trude Mostue i revegården på UMB.Vi kan aldri unnskylde én urett med en annen som er større, skriver Stordalen om Julie Voldbergs (H) utspill.Foto: Lars Eivind Bones
BØR LEVE I DET FRI: Innleggsforfatteren (t.h.) og veterinær Trude Mostue i revegården på UMB.Vi kan aldri unnskylde én urett med en annen som er større, skriver Stordalen om Julie Voldbergs (H) utspill.Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PELSDEBATTEN: «Det blir dobbeltmoralsk å stille i bomullstøy mens mans protesterer mot pels», uttalte Julie Voldberg (H) i Dagbladet 10. november.

Heldigvis er det ikke sånn at man bare kan ha én fanesak. Verden er kompleks og problemstillinger sammensatte. Det er ingen motsetninger mellom å kjempe for dyrevelferd i Norge, og utfordringer med arbeidsvilkår og miljø i bomullsproduksjon andre steder i verden. Tvert i mot. Vi kan aldri unnskylde en urett med en annen som er større. Jeg sier: Ja takk, begge deler!

DEBATTEN OM PELS er viktig, av flere grunner. Det er viktig å diskutere hvorvidt vi som stat skal subsidiere en næring der ville dyr frarøves retten til et akseptabelt liv. År etter år rapporter Mattilsynet og dyrevernsorganisasjonene om uholdbare forhold. Hans Petter Bugge, Generalsekretær i Veterinærforeningen, mener at næringen bør avvikles. Med unntak av Senterpartiet, går de andre partiene inn for å kutte statlige subsidier.

Spesielt imponerende er det at Voldbergs kollega og Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, nå går mot Høyres partiprogram og revurderer sitt standpunkt etter de siste avsløringene.

MEN OGSÅ I pelsdebatten er det flere nyanser. Å holde ville dyr i trange nettingbur på størrelsen med en handlevogn for å fremskaffe helt unødvendige luksus-produkter, er uakseptabelt. Men å bruke skinn og pels fra ville dyr som er jaktet med humane fangstmetoder og der bestandene er bærekraftige, er jeg for. Det samme gjelder skinn fra husdyr som er temmet gjennom tusenvis av år og som forskning viser at kan ha god velferd i fangenskap.

BOMULL illustrerer på sin side godt hvordan både etiske spørsmål og miljøutfordringer er uadskillelig knyttet sammen. Bomullsindustrien er storforbrukere av sprøytemidler. Produksjonen ødelegger jordsmonnet som igjen gir store negative ringvirkninger for helse og livsgrunnlaget i nærmiljøet. Som medlem av Initiativ for Etisk Handel (EIH) stiller vi i Choice krav til sertifisering av gode arbeidsforhold i hele verdikjeden. Vi krever også at det gjennomføres inspeksjoner på fabrikkene. Vi har dessuten begynt å se på mulighetene for å erstatte bomull med bambus.

DET ER FLOTT at at Voldberg og Høyre ønsker å rette søkelyset på bomull. Som landets største opposisjonparti kan de ikke bare utfordre oss, men også påvirke hvordan landets største innkjøper, staten, handler tekstiler. Jeg er spent på å høre hvordan Høyre vil vekte miljø og etikk i retningslinjene til offentlige anskaffelser. Og hvordan Voldberg vil legge bedre til rette for at sykehus og forsvaret kan velge gode løsninger.

Jeg sier ja takk til engasjement. Ja til dyrevelferd i Norge er ikke et nei til arbeid mot urettferdighet i andre deler av verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!