DEBATT

Ja takk til egnethetstester av medisinstudenter

Men det blir nok rabalder når det går opp for politikere og andre at det de skal igjennom er en intelligenstest - folk vet jo ikke hva intelligens er.

NYE TESTER: Testen som er foreslått måler uten tvil egnethet til å bli lege. Måler den egnethet til å være lege? Antagelig - men ikke fullt så godt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE TESTER: Testen som er foreslått måler uten tvil egnethet til å bli lege. Måler den egnethet til å være lege? Antagelig - men ikke fullt så godt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kronikk i Tiddskrift for Norsk Legeforening argumenteres det for at opptaket til medisinerstudiet bør endres. Det er ikke lenger bare karakterer som skal gjelde. Heretter skal man også teste personlig egnethet. Det er jo ingen grunn til ikke å ønske dette velkommen, dersom det gjøres riktig. Men hva er risikoen for dét?

Kronikforfatterne har, såvidt jeg kan se, gjort leksa si. Tradisjonelle intervjuer fungerer ikke godt, men det gjør evne- og ferdighetstester. De går i bresjen for innføring av uniTEST, som er en australsk test som også brukes i Danmark. Ifølge Dagens Medisin måler denne testen blant annet mellommenneskelig forståelse. Det er jo en rimelig misforståelse. Dersom man skal vurdere egnethet til medisinerstudiet, så er det jo mellommenneskelig forståelse man skal måle. Men uniTEST markedsføres ikke som en test som måler dette i det hele tatt. uniTEST er en intelligenstest. Så hva skal medisinerstudentene med en intelligenstest, og hvorfor har innføringen av uniTEST i Danmark ført til lavere strykprosent?

La oss først se på hva intelliegens er for noe. Intelligens er en samlebetegnelse på de egenskapene som har å gjøre med oppfatning, resonnering og hukommelse som hjelper å forstå og å handle i verden. I og med at verden også består av mennesker, så vil en god intelligenstest måle mellommenneskelig forståelse. Eller i det minste vil den måle hvor lett man har for å tilegne seg det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer