Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja takk til egnethetstester av medisinstudenter

Men det blir nok rabalder når det går opp for politikere og andre at det de skal igjennom er en intelligenstest - folk vet jo ikke hva intelligens er.

NYE TESTER: Testen som er foreslått måler uten tvil egnethet til å bli lege. Måler den egnethet til å være lege? Antagelig - men ikke fullt så godt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE TESTER: Testen som er foreslått måler uten tvil egnethet til å bli lege. Måler den egnethet til å være lege? Antagelig - men ikke fullt så godt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Tiddskrift for Norsk Legeforening argumenteres det for at opptaket til medisinerstudiet bør endres. Det er ikke lenger bare karakterer som skal gjelde. Heretter skal man også teste personlig egnethet. Det er jo ingen grunn til ikke å ønske dette velkommen, dersom det gjøres riktig. Men hva er risikoen for dét?

Spaltist

Rolf Marvin Bøe Lindgren

er psykolog, og har også studert informatikk og kunstig intelligens. Han har brukt sin spesialkunnskap hyppig i mediene, senest i podcasten om personlighetstesten Big five.

Siste publiserte innlegg

Kronikforfatterne har, såvidt jeg kan se, gjort leksa si. Tradisjonelle intervjuer fungerer ikke godt, men det gjør evne- og ferdighetstester. De går i bresjen for innføring av uniTEST, som er en australsk test som også brukes i Danmark. Ifølge Dagens Medisin måler denne testen blant annet mellommenneskelig forståelse. Det er jo en rimelig misforståelse. Dersom man skal vurdere egnethet til medisinerstudiet, så er det jo mellommenneskelig forståelse man skal måle. Men uniTEST markedsføres ikke som en test som måler dette i det hele tatt. uniTEST er en intelligenstest. Så hva skal medisinerstudentene med en intelligenstest, og hvorfor har innføringen av uniTEST i Danmark ført til lavere strykprosent?

La oss først se på hva intelliegens er for noe. Intelligens er en samlebetegnelse på de egenskapene som har å gjøre med oppfatning, resonnering og hukommelse som hjelper å forstå og å handle i verden. I og med at verden også består av mennesker, så vil en god intelligenstest måle mellommenneskelig forståelse. Eller i det minste vil den måle hvor lett man har for å tilegne seg det.

Siden de fleste tror at intelligenstester bare måler evne til å løse matteoppgaver, overrasker det mange at det å skåre høyt på en intelligenstest viser at man har økt sannsynlighet for å ha god helse, god utdannelse, solid vennekrets, høy inntekt og stabilt parforhold. Dette igjen kommer av at intelligens har en underliggende faktor, som testpsykologene kaller g. (Helga Eng kalte testpsykologene «En kjedelig rase». De kunne godt ha kommet opp med en mer sexy betegnelse).

g er navnet på det de intelligente har mer av enn de som er mindre intelligente. Skårer man høyt på g, så vil man skåre høyt på alle tester som måler evner som krever resonnering, hukommelse og oppfattelse - inkludert sosial teft og samhandling. Så en test som måler intelligens, vil plukke ut de som fungerer godt sosialt.

Testen vil såklart ekskludere mennesker som faktisk er egnet, fordi ingen tester måler alt helt nøyaktig. Men den vil bidra til at det vil bli gjort færre sånne feil. Men karakterer da? Hvorfor bruke en evnetest i tillegg til karakterer? Jo, fordi karakterer ikke bare måler intelligens. De måler ryddighet og evne til å underlegge seg et system. Så hvem vil du helst ha som leger? Folk som du vet er flinke til å gjøre lekser, men som du ellers ikke vet noe om? Eller folk som du vet både er flinke til å tenke, og flinke nok til å gjøre lekser?

At uniTEST har ført til lavere stryk er ingen overraskelse - fordi testen måler intelligens, og fordi intelligens er veldig kjekt å ha dersom man skal klare et langt og vanskelig studium. Så jo, testen måler uten tvil egnethet til å bli lege. Måler den egnethet til å være lege? Antagelig - men ikke fullt så godt.

Det har vært poengert at dette vil føre til enda et marked for mennesker som trenger å forbedre skårene sine. Hvis mennesker var rasjonelle, ville det motsatte skje. Det er mulig å forbedre eksamenskarakterer på private videregående skoler. Men det er ikke mulig å trene seg opp til å forbedre skårer på gode evnetester vesentlig. Så det legitime markedet for forbedring av resultater vil faktisk gå ned, mens det vil være opp til de som har fagkunnskaper, å advare mot det illegitime markedet.

Det spørres jo om det er mulig å innføre tester som måler evne til sosial samhandling. Problemet er at sånne tester fortsatt ikke later til å måle godt nok. Det er mulig å bruke Big 5-tester. Men da er problemet at vi vet ikke hva resultatene burde være.

Skal leger være ekstraverte? Det er fint om de er energiske og glad i å jobbe, men de må jo kunne konsentere seg og håndtere veldig mye sekvensielt arbeid. Så kanskje de bør være lavt ekstraverte. Skal de være empatiske? Kanskje, de skal jo bry seg om klientene. Men svært empatiske leger kan finne på å bli så påvirket av tragediene de møter at de ikke klarer å holde avstand. Og de må jo kunne argumentere mot pasienter som tror de vet bedre men som ikke vet bedre. Så kanskje de ikke bør være veldig empatiske. Bør de være ryddige? Vel, de bør jo kunne holde orden. Men hvor ryddige? De bør jo kunne skifte mening og være fleksible? Og hvor nevrotiske bør de være? Hvis de er nevrotiske, så er de nøye med å finne ut alt som kan gå galt. Men bruker de da for mye tid på sånt? Og vil de i så fall ikke klare å ha god tone med klientene? Og hvor åpne bør de være? Leger som er så åpne og nysgjerrige at de helst vil prøve alt som er nytt, vil bruke metoder som ikke er godt nok utprøvet. Og de som er lite åpne og nysgjerrige, vil holde på det som er gammelt selv når det nye er bedre. Så hvordan skal de skåre der?

Den eneste måten å finne det ut på, er å sette opp et forskningsprosjekt for å måle dyktighet av leger, rangere dem etter dyktighet, og så personlighetsteste dem. Jeg gjør gjerne jobben. Hvor mye av oljefondet er Regjeringa villig til å avse? Det blir ikke billig, det kan jeg love dere.

Jeg er, som sagt, veldig for å innføre evnetesting av leger, rett og slett fordi karakterer ikke måler evner godt nok. Men jeg regner med at det blir rabalder når det går opp for politikere og andre at uniTEST er en intelligenstest - folk vet jo ikke hva intelligens er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!