Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja takk til LO og NHO

Situasjonen på arbeidsmarkedet og kravet til langsiktig omstilling kan bare håndteres i fellesskap mellom myndighetene og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

FELLES FRONT: LO-leder Gerd Kristiansen (t.h.) og NHO-leder Kristin Skogen Lund har vist at de kan samarbeide før. Her kjører de sammen til flyplassen fra Arendalsuka i 2013. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FELLES FRONT: LO-leder Gerd Kristiansen (t.h.) og NHO-leder Kristin Skogen Lund har vist at de kan samarbeide før. Her kjører de sammen til flyplassen fra Arendalsuka i 2013. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Meninger

De store utfordringene i arbeidslivet løses best i fellesskap mellom partene. Jeg sier derfor ja takk til Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lunds bærekraftsalternativ.

Jeg registrerte med glede LO- og NHO-lederens utspill nylig, der de lanserer bærekraftsalternativet. I ei tid med krevende utfordringer for norsk arbeidsliv, er det betryggende nok en gang å få bekreftet at arbeidstaker- og arbeidsgiversiden setter samarbeid og ansvarlighet først.

Partene forplikter seg til å arbeide sammen om vår tids største utfordringer, og forventer at myndighetene skal være en del av det. Til det vil jeg si: Ja, takk. Regjeringen vil veldig gjerne være en del av det. Mitt ønske er at vi sammen diskuterer innholdet i bærekraftsalternativet, og at vi blir enige om hvilke saker som krever samordnet innsats. I Arbeids- og pensjonspolitisk råd i går tok jeg opp utfordringene knyttet til flyktningstrømmen og spørsmålet om hvordan flyktningene skal få innpass på arbeidsmarkedet.

Situasjonen på arbeidsmarkedet og kravet til langsiktig omstilling kan bare håndteres i fellesskap mellom myndighetene og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Jeg har en grunnleggende tro på trepartssamarbeidet og den norske modellen, og for meg er det avgjørende å ha løpende og tett dialog med partene. Partenes innspill blir derfor viktige for meg når vi skal jobbe for å snu skuta i 2016.

Kristiansen og Skogen Lund trekker fram fem områder som krever koordinert innsats: Ledighetsutviklingen, flyktningsituasjonen, inkludering av unge i arbeidslivet, omstilling til lavutslippssamfunnet og den teknologiske utviklingens betydning for faste arbeidsplasser. Jeg er enig i vektleggingen deres.

Ledighetsutviklingen er et åpenbart område der tett samarbeid er nødvendig. Regjeringens nye tiltakspakke for å møte den økende ledigheten begynner å virke nå. Vårt fokus er å bidra til å skape nye arbeidsplasser. Myndighetene kan ikke vedta nye jobber i privat sektor, men vi tar rollen som tilrettelegger og pådriver, gjennom å sørge for gode rammebetingelser. Vekstfremmende skattelettelser for bedriftene, mer til næringsrettet forskning, såkornfond og regionale utviklingsmidler er noen eksempler på verktøy i regjeringens verktøykasse.

Regjeringen lytter til innspill fra partene på andre tiltak som kan bidra til å øke tilbudet av jobber og redusere ledigheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media