DEBATT

Mitokondrier:

Ja til å hjelpe familier med syke barn

Magnus (13) blir aldri helt voksen. Derfor kjemper mamma Anne for at andre skal unngå samme sykdom.

KJEMPER FOR FLERTALL: Ingvild Kjerkhol (Ap vil tillate at behandling med mitokondrier blir lovlig og tilgjengelig for norske kvinner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KJEMPER FOR FLERTALL: Ingvild Kjerkhol (Ap vil tillate at behandling med mitokondrier blir lovlig og tilgjengelig for norske kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Stavanger bor Anne Hansen, hun er mammaen til Magnus på 13 år. Anne og familien lever med en brutal visshet som at sønnen deres aldri skal bli helt voksen.

Han er født med en alvorlig form for epilepsi som ikke kan behandles, og fungerer på treårsstadiet. Men familien har likevel mye å glede seg over. De ser på det som en seier, og legene som et under, at Magnus fortsatt lever og til og med kan gå selv. Men familien vet også at Magnus når som helst kan rammes av et kraftig epilepsianfall som gjør ham sengeliggende eller kan ta livet av ham.

Anne er leder av Mitokondrieforeningen i Norge, og vet bedre enn noen at lite rammer barn så hardt som mitokondriesykdommene. Hun kjemper for at andre kvinner skal måtte slippe frykten for å overføre så alvorlige sykdommer til sine framtidige barn.

Det er nå mulig på trygg måte ved behandlingsmetoden som kalles mitokondriedonasjon.

Mitokondriene kan forklares som å være «cellenes batteri». Når de ikke virker som de skal, oppstår det alvorlig svikt i energikrevende organer som hjerte, nervesystem og muskler. Desto tidligere man utvikler sykdommene, desto verre blir symptomene. Men forskerne har funnet frem til en trygg måte å erstatte de defekte mitokondriene med friske, fra et donoregg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer