Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tredelt foreldrepermisjon:

Ja til både amming og likestilling!

Alle som ønsker mer likestilling i arbeidslivet bør være for en likere fordeling av foreldrepermisjonen.

VIKTIG RETTIGHET: Retten til ammefri må alle kvinner være klar over at de har, og ikke minst ta i bruk, skriver Venstre-politiker Guri Melby. Her er hun sammen med sønnen Lavarns og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ved en tidligere anledning. 

Foto: Henning Lillegård
VIKTIG RETTIGHET: Retten til ammefri må alle kvinner være klar over at de har, og ikke minst ta i bruk, skriver Venstre-politiker Guri Melby. Her er hun sammen med sønnen Lavarns og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ved en tidligere anledning. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Meninger

I Norge har vi en av verdens beste ordninger for foreldrepermisjon, noe som gjør det mulig for både kvinner og menn å kombinere familieliv med en yrkeskarriere.

Denne ordningen blir fra 1. juli enda bedre gjennom regjeringens forslag om en tredeling av foreldrepermisjonen, der mor får 15 uker, far får 15 uker, mens de siste 16 ukene er til fri fordeling.

Dette sikrer både fleksibilitet for familiene, rikelig med tid for både mor og far å bli kjent med barnet og utvikle en god tilknytning, samt at det sikrer bedre likestilling.

I Dagbladet 19. mai kaller imidlertid Ingeborg Dyb Skjelvik tredeling av foreldrepermisjon for en reversering av likestilling, og hennes hovedargument er at de nye reglene, der far får en større del av foreldrepermisjonen enn han har hatt til nå, enten tvinger kvinner til å gi opp amming eller til å ta ulønnet permisjon.

Jeg er enig med Skjelvik i at dette ville vært negative effekter av en slik endring, men det er det fullt mulig å unngå.

For i tillegg til den fantastiske ordningen med foreldrepermisjon, så har vi i Norge også en veldig god ordning som kalles ammefri. Retten til fri for å amme er regulert i arbeidsmiljøloven § 12–8 (1): « (1) Kvinne som ammer sitt barn kan kreve den fri hun av den grunn trenger. Fritiden kan for eksempel tas ut i minst en halv time to ganger daglig eller som redusert arbeidstid med inntil én time hver dag.»

Dette er en minimumsrettighet, og mange arbeidsgivere gir opptil to timer ammefri. Denne rettigheten må alle kvinner være klar over at de har, og ikke minst ta i bruk!

Selv har jeg nettopp begynt i jobb etter seks måneder med foreldrepermisjon, og de daglige besøkene fra pappa og babyen gjør at jeg fortsatt ammer så mye jeg ønsker, og at sønnen min får den morsmelka han trenger.

Jeg registrerer imidlertid at det er svært få kvinner som starter i jobb såpass tidlig, og at det derfor er få forbilder og mange som lurer på hvilke praktiske løsninger de kan finne for å få dette til å fungere.

Jeg er fullt klar over at dette ikke er like enkelt å organisere i alle yrker og på alle arbeidsplasser. Men dersom flere kvinner kommer tilbake i jobb tidligere, er jeg helt sikker på at mange flere vil se at det er fullt mulig å både jobbe og amme, samt at det vil presse fram bedre tilrettelegging fra arbeidsgivernes side.

Foreldrepermisjon er en viktig rettighet som sikrer at barn får en god start på livet, men en viktig grunn til at vi har en såpass raus ordning som vi har i dag er å unngå at unge kvinner må gi opp en yrkeskarriere når de får barn.

Men på tross av de gode ordningene vi har, så ser vi at kvinner fortsatt har lavere lønn og er mye mindre representert blant ledere i arbeidslivet. Skjevfordelingen av arbeidsbyrden når det gjelder omsorg for barn er en viktig årsak til dette.

Så alle som ønsker mer likestilling i arbeidslivet bør være for en likere fordeling av foreldrepermisjonen, så får vi heller se på hvilke andre tiltak vi trenger å supplere med, slik som styrking av ordningen for ammefri, for å unngå negative konsekvenser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media