Ja til bibliotek

Etter vel ti års kamp får Deichmanske i dag endelig en plass i sola. Bystyret i Oslo vedtar i ettermiddag å flytte biblioteket til Vestbanen. - Det er sannelig en gledens dag, sier biblioteksjef Liv Sæteren.

Fra før er et internasjonalt fredsprissenter lovet plass i denne indrefileten av et ledig tomteareal i Oslo sentrum. Og byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF med støtte fra SV vil i dag sørge for at over ti års lokaliseringsdebatt er slutt for Deichmanskes del.

- Det har vært en lang vei fram hit, men når vi nå snart ser resultatet av arbeidet, så er ikke det lenger så viktig, sier biblioteksjef Liv Sæteren.

- Bok, film og fred

I løpet av høsten starter Statsbygg, som eier Vestbane-tomta, arbeidet med å lage en reguleringsplan for området. Og ennå er det plass til en tredje storaktør i bygningsmassen. Statsbygg har allerede sagt at de ønsker et stort kinosenter for flere tusen mennesker på Vestbanen. Oslo Kinematografer, Sveriges største kinokjede SF bio og Den Norske Kinoselskap kjemper en hard kamp for å bli den utvalgte. Statsbygg er jevnlig i kontakt med de tre. Men biblioteksjefen er uansett valg fornøyd med miksen av leieboere.

- Bok, film og fred. Det er en vakker konstruksjon. Vårt håp er å kunne få flytte inn til 2005. En ting er at det er et viktig historisk jubileumsår for Norge, men det året er vi også vertskapet for den store internasjonale bibliotekkongressen med 3000 deltakere, sier Sæteren.

Statsbyggs plan- og utredningsdirektør Tom Wassum er forsiktig optimist på vegne av drømmen.

- Arkitektkonkurranse

- Da skal det jo jobbes hardt. Men med litt optimisme skal det absolutt være innen rekkevidde. Vi vil i løpet av høsten legge opp til en prekvalifisering til en arkitektkonkurranse, og i første halvdel av 2002 skal reguleringsplanen være på plass.

- Vil det også være plass til andre enn de tre nevnte aktørene?

- Ja, mye tyder på det. Vi vil utrede muligheter for både kommersielle arealer, kontorer og boliger, sier Wassum.