- Ja til boklov

Sier Forfatterforeningens Anne Oterhom.

Får støtte: Leder av kulturkomiteen på Stortinget Gunn Karin Gjul (Ap) vil se på muligheten for å erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Foto: Lars Eivind Bones
Får støtte: Leder av kulturkomiteen på Stortinget Gunn Karin Gjul (Ap) vil se på muligheten for å erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også Arve Juritzens kronikk: Bokmafiaen sprekker

• Les også: Vil ha lov mot prisdumping

Ingen av dem som har deltatt i debatten rundt Gunn Karin Gjuls forslag om å erstatte Bokavtalen med en boklov, har så langt vært opptatt av et fastprissystems betydning for forfatternes inntekter. Juritzens kronikk i gårsdagens avis nevnte det ikke med et ord.

Fastprisen er helt avgjørende for å kunne sikre forfatterne en viss forutsigbarhet og et rimelig nivå når det gjelder faktisk royaltyutbetaling. Fastpris som en praktisk nødvendighet for å kunne fastsette royaltyen til en forfatter er underordnet selve inntektseffekten av fastprisen for forfatteren. Når forleggere som argumenterer mot fastpris og for full konkurranse ikke bekymrer seg det aller minste for problematikken rundt forfatterens inntektsmuligheter, er det godt å se at Gunn Karin Gjul i sin argumentasjon for en fastprislov, anerkjenner at forfatternes inntekter er en del av litteraturpolitikken. Forleggere som argumenterer ensidig mot fastprisen burde ta en telefon til Sveriges Författarförbund og forhøre seg om en alminnelig forfatters inntekter i friprislandet Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer