Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Organdonasjon

Ja til byttehandel med organer

Aldri før har så mange ventet på nye organer, og størst er ventelista på nyrer.

VENTER PÅ NYRE: Sivilingeniør Mona Askmann har terminal nyresvikt, og har en donor som ikke passer. Hun mener det må åpnes for å se på muligheten for å finne matcher på tvers. Foto: Jonny Syversen
VENTER PÅ NYRE: Sivilingeniør Mona Askmann har terminal nyresvikt, og har en donor som ikke passer. Hun mener det må åpnes for å se på muligheten for å finne matcher på tvers. Foto: Jonny Syversen Vis mer
Meninger

I Norge står nå 338 pasienter på ventelista for nyrer, en økning på 50 siden året før. Økningen skyldes både økt behov og lavere tilgang til organer. Helsedirektoratet motarbeider en bedring ved ikke å anbefale en ordning med bytte av organer, selv om det i flere land har vist seg å øke antall transplantasjoner.

Helsedirektoratet hevder det ikke er behov for ordningen, en påstand jeg ikke har funnet at de har belegg for, snarer tvert imot. Om vi ser på resultatene fra for eksempel Australia, som har en populasjon som er noe mindre enn Skandinavia, viser de noe helt annet enn det Helsedirektoratet hevder.

Nyre er et organ det er mulig å transplantere fra levende giver, og muligheten for å bruke levende giver skal alltid vurderes før en pasient meldes på venteliste for nyre fra avdød giver. Erfaring viser at transplantasjon fra levende giver medisinsk sett er det beste tilbudet til en pasient med behov for nyreerstattende behandling med hensyn til overlevelse, livskvalitet og nyrens funksjonstid. Samtidig bidrar det til å redusere ventelista for nyre fra avdød giver.

I fjor var bare 47 av totalt 240 nyretransplantasjoner med nyre fra levende giver. Det kan være mange årsaker til at bruken av levende giver er så lav. Noen som ønsker å være givere er utelukket av medisinske årsaker. En donor må være frisk, noe som antakelig er årsaken til at donorer lever lenger enn folk flest. Den som vil gi må gjøre det av egen fri vilje, og giver og mottaker bør ha en stabil og nær relasjon. I tillegg er det et omfattende inngrep på et friskt menneske, og man kan ikke forvente at noen går igjennom smerte, ganske lang rekonvalesenstid og setter seg selv i fare for helsemessige negative konsekvenser selv om risikoen for det er svært lav.

Men det finnes en gruppe potensielle givere til: De som gjerne vil gi til sin kjære, sitt barn, sin forelder eller beste venn og som ikke kan, fordi de ikke er immunologisk forenlige. Jeg har terminal nyresvikt, venter på ny nyre og har en donor som ikke passer. Tenk om vi kunne samle likesinnede og se på muligheten for å finne matcher på tvers? Sannsynligheten for treff øker med antallet i gruppa.

Slike grupper organiserer man blant annet i Nederland, Storbritannia, Australia og ved flere sykehus i USA. Men i Norge hevder Helsedirektoratet i sin veileder om nyredonasjon fra levende giver at det ikke er behov for en sik ordning da uforlikelighet i stor grad kan omgås med medisinering. Dette er etter min mening en snodig påstand, og jeg mener erfaringene fra utlandet tilsier noe annet.

I Australia har hele 154 nyretransplantasjoner blitt gjennomført gjennom et utvekslingsprogram. Antall transplantasjoner har økt hvert år siden oppstart, og i 2015 ble hele 45 transplantasjoner gjennomført via programmet. Det er forventet videre vekst. Mer enn 80 prosent av dem som melder seg inn i programmet finner en match. Dette er pasienter som ellers ville havnet på ventelista. De gode resultatene og erfaringene fra Australia tilsier at Helsedepartementets vurderinger er feil. Innbyggertallet i Australia er noe mindre enn i Skandinavia, og donasjoner av organer fra avdød giver gjøres i dag på skandinavisk nivå.

Når noen som sier ja til organdonasjon i Skandinavia dør, vil organene bli fordelt til den «som er først i køen» med hensyn til ventetid, helse og immunologisk likhet i Skandinavia.

Jeg er rimelig trygg på at en organisering med mulighet for bytte av organer i Skandinavia vil føre til at flere nyresyke vil bli transplantert med levende giver, altså få det beste behandlingstilbudet, samtidig som de vil tre ut av ventelistene og gjøre det lettere for dem som ikke har tilgang på donor. Når vi i tillegg vet at en transplantasjon nesten koster det halve av et år i dialyse, vil helsevesenet kunne komme godt økonomisk ut av en slik ordning.

Så kjære helseminister Bent Høie, som jobber med spørsmålet om levende giver: Vær så snill og se nærmere på erfaringene fra andre land og på nye måter å organisere organdonasjon på. Dette angår mange mennesker, og vil også på lengre sikt gjøre behandlingen mer effektiv for helsevesenet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media