FARGEGLEDE: Går man tur på Grünerløkka, Torshov, Tøyen eller Grønland er fargebruken ganske slående. Det finnes grønne, rosa, lysoransje og svakt blå bygg for å nevne noen eksempler. La oss si ja til mer bruk av farger i det offentlig rom og på byggene våre, skriver innsenderen. Her gatebilde fra Olaf Ryes Plass. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
FARGEGLEDE: Går man tur på Grünerløkka, Torshov, Tøyen eller Grønland er fargebruken ganske slående. Det finnes grønne, rosa, lysoransje og svakt blå bygg for å nevne noen eksempler. La oss si ja til mer bruk av farger i det offentlig rom og på byggene våre, skriver innsenderen. Her gatebilde fra Olaf Ryes Plass. Foto: Thomas Brun / NTB scanpixVis mer

Debatt: Fargeglad boligpolitikk

Ja til en fargerik by!

I et land med mye vær og et ganske mørkt vinterhalvår, trenger vi mer bruk av farger i det offentlig rom og på byggene våre.

Meninger

Fargedesigner Dagny Thurmann-Moe har flere ganger uttalt seg om fargebruken i byen vår. Hun har blant annet sagt at «Bjørvika er som å se inn et evig regnvær». I disse dager får blant annet det nye Munchmuseet kritikk. Gaute Brochmann uttalte nylig at «Jeg vi si at Munchmuseet suger, både i betydningen at det ikke ser bra ut – men også i betydningen at det suger alt lys ut av Bjørvika.»

Jeg er ikke enig med Thurmann-Moe i at Bjørvika er et evig regnvær eller med Brochmann i at Munchmuseet suger. Til det siste er det å si at jeg tror kulturbyråd Rina Mariann Hansen har rett i at vi bør vente til hele bygget er ferdig og står klart før vi bestemmer oss for hva vi mener om det.

Victoria Marie Evensen.
Victoria Marie Evensen. Vis mer

Samtidig peker utsagnene om Bjørvika og Munchmuseet, og også debatten knyttet til det nye Nasjonalmuseet, på noe viktig og noe vi kanskje har tillagt for liten vekt i byutviklingen i hovedstaden, nemlig spørsmålet om fargebruk og materialvalg og hvorfor vi tilsynelatende ender opp med så mange grå og hvite bygg?

Går man tur på Grünerløkka, Torshov, Tøyen eller Grønland er fargebruken ganske slående. Det finnes grønne, rosa, lysoransje og svakt blå bygg for å nevne noen eksempler.

Selv bor jeg i en lysegul murgård. Jeg har aldri hørt noen si at fargebruken i disse områdene er glorete. Tvert imot, at dette er koselige og tiltalende områder som mange trives i, også de som bor på en annen kant av byen.

Ofte har vi fått høre at boligkjøpere vil kjøpe og bo i bygg i nøytrale farger, men det synes ikke å være noe problem å få solgt en leilighet i en fargerik bygård i noen av områdene som er nevnt over. Snarere er det en stor utfordring at prisnivået i Oslo som helhet, men særlig i sentrumsområdene, er for høyt og at det for flere grupper er krevende å komme inn på boligmarkedet. At byen skal være for alle, er i seg selv et viktig politisk mål og derfor jobber vi blant annet med det vi kaller tredje boligsektor. Vi trenger flere virkemidler i boligpolitikken.

I boligpolitikken er det også et mål at vi skal ha stor variasjon i boligtyper, fra leiligheter til småhus, fra kompakte løsninger tilpasset studenter til kollektive løsninger tilpasset ulike livsfaser. Denne variasjonen ivaretas gjennom alle store planer for ulike byområder i Oslo.

Trikken på vei inn i Schleppegrellsgate på Grünerløkka. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Trikken på vei inn i Schleppegrellsgate på Grünerløkka. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer

Materialbruk og fargebruk er ikke en like framtredende del av det politiske planarbeidet. Likevel finnes det lyspunkter. Da bystyret behandlet Strategisk plan for Hovinbyen sa vi ja til mer bruk av farger både med referanse til den pågående diskusjonen om bruk av farger i bybildet og en oppfordring fra Barnas boligbyggere om å tenke nytt og bruke mer farger.

I tillegg trenger vi også mer grønt i byen. Derfor er jeg glad for at et enstemmig bystyre nylig stemte for et forslag fra Ap, MDG og SV der målet er å få små, grønne tiltak inn i bybildet og på mange forskjellige steder. Slik sørger vi for at det ikke bare er parker og allerede definerte grøntstrukturer som skal bidra til at byen er grønn og et godt sted å være, men også de små tiltakene som skjer i gata.

Vi har sett noen eksempler på at utbyggere har tatt utfordringen og presenterer fargerike prosjekter i Hovinbyen, men vi trenger enda flere og vi trenger dem over hele byen.

Min oppfordring til både kommersielle utviklerne og utbyggerne og til kommunen selv som byggherre er derfor: La oss si ja til mer bruk av farger i det offentlig rom og på byggene våre. I et land der vi har mye vær og et ganske mørkt halvår fra oktober til mars trenger vi det. Så la oss sammen si: Ja til en fargerik by for alle!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.