Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ja til flere barn

Ingenting er avgjort før alle stemmer er talt opp.

BINDER SINE EGNE: Statsminister og partileder Erna Solberg (H) ber liberale Høyre-representanter stemme imot sin egen overbevisning.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BINDER SINE EGNE: Statsminister og partileder Erna Solberg (H) ber liberale Høyre-representanter stemme imot sin egen overbevisning. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ingenting er avgjort før alle stemmer er talt opp, siden KrF har fått gjennomslag for full sal ved avstemningen om endringer i bioteknologiloven i dag. Stortinget bruker hundretusener på pleksiglass mellom stolene i Stortingssalen for å sikre smittevern. Hvis endringene som opposisjonen har foreslått blir vedtatt, vil det være et knusende nederlag for regjeringspartiet, som hadde vetorett mot slike endringer så lenge regjeringen hadde flertall i Stortinget.

For samfunnet vil det være et stort framskritt, som på overtid vil sette loven i takt med den teknologiske utviklingen. Endelig vil enslige kvinner få kunstig befruktning, eggdonasjon tillates og forskning på befruktede egg gjøres mulig. I tillegg vil tidlig ultralyd, tidligere fosterdiagnostikk og NIPT-testen gjøres tilgjengelig for norske kvinner. Slik vil flere ufrivillig barnløse få tilbud om hjelp, og norske gravide få tilgang til best mulig informasjon om barnet de bærer på. Det er riktig at endringene vil gjøre det mulig å påvise sykdom hos fosteret og at en del mødre dermed kan bestemme seg for ikke å bære det fram. Men når flere får hjelp til å bli gravide og bedre grunnlag for å bestemme seg, er det liten tvil om at endringene vil føre til flere barn i Norge.

Frp i opposisjon har sikret flertall med Arbeiderpartiet og SV. Seint søndag kveld avgjorde MDGs sentralstyre at deres representant og partileder Une Bastholm skal stemme for alle forslagene. Samme dag varslet Rødt at de ikke vil støtte forslaget om eggdonasjon, men fremme et eget forslag som bare tillater donasjon av overskuddsegg.

Flertallet utfordres av at en rekke representanter fra Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot partiets linje av hensyn til egen overbevisning. KrF har den siste tida sterkt appellert til opposisjonen om at deres representanter må fristilles i disse etiske spørsmålene. Senterpartiets representanter er fristilte og kan stemme ulikt.

Et stort paradoks er derfor at regjeringens håp om å stoppe forslagene nettopp avhenger av at de tre regjeringspartiene binder sine egne representanter. Flere politikere fra Venstre og Høyre har uttrykt at dette er et samvittighetsspørsmål også for dem – i liberal retning. Hvis forslagene faller i dag, er det altså fordi en rekke representanter fra regjeringspartiene stemmer mot sin egen overbevisning.

Endringene har i realiteten et bredt flertall både i Stortinget og i folket bak seg. Vi håper dagens avstemning oppfyller folkets ønske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!