Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja til forskningsfrihet og seriøs klimaforskning

Eksistensgrunnlaget vårt er truet. Ingenting av det Borge har båret til torgs holder vann.

UTFORDRER: Jeg vil utfordre dekanen og UiS nok en gang til å ta egen forskning på alvor, skriver Marius Holm til Universitetet i Stavanger.
UTFORDRER: Jeg vil utfordre dekanen og UiS nok en gang til å ta egen forskning på alvor, skriver Marius Holm til Universitetet i Stavanger. Vis mer
Debattinnlegg

Dekan Øystein Lund Bø fra Universitetet i Stavanger (UiS) kommer med et malplassert forsvar for Hans Borge i Dagbladet 26. november. Vi er alle for ytringsfrihet, også i forskningen. Dette handler om hvorvidt Borge som instituttleder ved et av landets universiteter tar egen og fagfellers forskning alvorlig. Han har ved flere anledninger holdt frem egen forskning som «motbevis» til klimapanelets konklusjoner. Altså har han gjort noe mer enn å «si sine meninger», han bruker sin tittel og forskning aktivt i debatten.

Ingenting av det han har båret til torgs holder vann mot klimaforskningen som viser at alvorlige menneskeskapte klimaendringer truer eksistensgrunnlaget vårt. Jeg har ikke gjort noe annet enn å invitere UiS til å ta sin «vitenskapelige frihet» og Borges forskning på alvor.

Jeg vil utfordre dekanen og UiS nok en gang til å ta egen forskning på alvor. Er det ikke redelig å kreve at «forskningen» til Borge blir testet skikkelig mot tilsvarende klimaforskning, mot totalen av den klimaforskningen IPCCs panel representerer? Han driver tross alt forskningsbasert formidling til studenter.

Offentlig fremstiller han sin hypotese om klimaendringene som likeverdig med hypotesen til IPCC, gjør han det samme til studentene? Han mener IPCC har bevisbyrde, men ikke ham selv. Hvordan stiller UiS seg til det akademiske kravet om å belegge egne hypoteser?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling