Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja til gøy

Et slags forsøksvis rasjonelt og akademisk forsvar for halloween i Norge

LANDBRUKSPOLITIKK: Halloween, en inntektskilde for gresskarbønder. Foto: NTB Scanpix
LANDBRUKSPOLITIKK: Halloween, en inntektskilde for gresskarbønder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er en årlig tradisjon. Å klage på den nye tradisjonen halloween, altså. Meta-tradisjon. Og å mene man burde gå julebukk i stedet. Selv folk som aldri noensinne har gått julebukk fordi det var en utdøende tradisjon allerede da de var unge er plutselig veldig for. Dessuten er det koseligere enn at barn driver med skremmende ting. La oss raskt glosse over at julebukken antakelig opprinnelig var et geitehode. De lærde strides her, som om så mangt førkristent i Norge.

Mens vi er inne på folkloristikken er det antakelig på sin plass å påpeke at Halloween som importert skikk er en importert skikk til USA fra keltisk skikk med «guisers» (fremdeles det de kalles i de områder) rundt allehelgensaften, en katolsk merkedag vi har feiret i Norge også. Muligens en skikk relatert til førkristen tid og feiring av Samhain.

Det er noe allmennmenneskelig fra gammelt av dette med å kle seg ut og være skummel litt. Medietilsynet tar hensyn til barns behov for «det gode grøss» når de setter aldersgrenser.

Litt dypere inn i folkloristikken er det viktig å påpeke at barn har sin egen barnekultur, med kulturtrekk som er like mye under utvikling og påvirket av innflytelse fra medier og en tettere knyttet verden som voksenkulturen. Deres aksept av noe så barnevennlig som en tradisjon med kostymer og godteri er forståelig på lik linje med en aksept av den nye skikken med Baby Showers. Et praktisk overgangsritual, særlig i ei tid med synkende dåpstall. Det er nærliggende å argumentere for at halloween nå er en integrert del av norsk barnekultur.

Dessuten er det gøy. Det er moro å kle seg ut og godteri er fantastisk og å tenne lys i lykter når det blir mørkt er fint. Og alle liker småskumle filmer og spøkelser og vampyrer. Det er gøy. Det er ikke noe behov for mer godteri i romjula, men vi trenger litt trøst når det blir mørkt. Vi trenger halloween så vi har en unnskyldning til å se et førjulsmareritt og ha Harry Potter-maraton og for å gi norske bønder en lukrativ gresskarinntekt.

Og sist men ikke minst trenger vi at handelsstanden adopterer den i mye større grad, med full pakke i alle vinduer. Så vi ikke får juledekor i butikkene før tidligst 1. November.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media