DEBATT

Kvotering:

Ja til mer kvotering i høyere utdanning

Kvotering til høyere utdanning kan hjelpe oss vekk fra et kjønnssegregert arbeidsmarked.

MERKELIG LOGIKK: Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MERKELIG LOGIKK: Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I likestillingsnasjonen Norge bør også arbeidsmarkedet være likestilt. Det er det ikke. Norge har et overraskende kjønnssegregert arbeidsmarked. 9 av 10 sykepleiere og barnehagemedarbeidere er kvinner. Dobbelt så mange menn som kvinner er ledere. Bare 1 prosent av IT-gründerne her til lands er kvinner.

Hadia Tajik
Hadia Tajik Vis mer

Skal vi gjøre noe med likestillingsutfordringene i arbeidsmarkedet, må vi begynne med utdanningssystemet. Det gjør Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, som har søkt regjeringen om å prøve ut en kvote på 30 prosent menn til den kvinnedominerte psykologutdanningen.

Universitetene fortjener honnør for at de tar likestillingsutfordringene i psykologstudiet på alvor. Men regjeringen sier blankt nei til å kvotere menn inn på studiet, de vil ikke engang gjennomføre et prøveprosjekt med kvotering for å få mer kunnskap og de gir heller ikke de to universitetene andre virkemidler for å få opp andelen menn.

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag. Vil statsråden i tråd med sin egen argumentasjon fjerne disse ekstrapoengene?

Torstein Tvedt Solberg
Torstein Tvedt Solberg Vis mer

80 prosent av psykologene i Norge er kvinner. Det er et langt større problem enn den mulige urettferdigheten som kan følge med kvotering og ekstrapoeng. For dette er ikke bare et likestillingspolitisk spørsmål, det handler også om kvalitet og likeverdighet i velferdsstaten.

Akkurat som noen ønsker å snakke med en kvinnelig psykolog, ønsker andre å snakke med en mannlig. For enkelte kan behandlingen stå og falle på dette, akkurat som kjønn kan være viktig når man skal få urologisk eller gynekologisk utredning og behandling.

Blant de som har søkt eller blitt uteksaminert fra psykologutdanningen de siste årene, har rundt 80 prosent vært kvinner. Dermed kommer ingenting til å endre seg på mange år. Det må regjeringen ta ansvar for.

Da de i 2016 la frem en historisk tiltaksløs likestillingsmelding, fikk imidlertid Arbeiderpartiet flertall for en rekke forslag. Blant annet at regjeringen skulle utrede ekstrapoeng til studier med 80 prosent av et av kjønnene og komme tilbake til Stortinget. Men utredningen har ennå ikke kommet.

Vil regjeringen at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet skal vare inn i evigheten?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer