DEBATT

Kvotering:

Ja til mer kvotering i høyere utdanning

Kvotering til høyere utdanning kan hjelpe oss vekk fra et kjønnssegregert arbeidsmarked.

MERKELIG LOGIKK: Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MERKELIG LOGIKK: Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I likestillingsnasjonen Norge bør også arbeidsmarkedet være likestilt. Det er det ikke. Norge har et overraskende kjønnssegregert arbeidsmarked. 9 av 10 sykepleiere og barnehagemedarbeidere er kvinner. Dobbelt så mange menn som kvinner er ledere. Bare 1 prosent av IT-gründerne her til lands er kvinner.

Skal vi gjøre noe med likestillingsutfordringene i arbeidsmarkedet, må vi begynne med utdanningssystemet. Det gjør Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, som har søkt regjeringen om å prøve ut en kvote på 30 prosent menn til den kvinnedominerte psykologutdanningen.

Universitetene fortjener honnør for at de tar likestillingsutfordringene i psykologstudiet på alvor. Men regjeringen sier blankt nei til å kvotere menn inn på studiet, de vil ikke engang gjennomføre et prøveprosjekt med kvotering for å få mer kunnskap og de gir heller ikke de to universitetene andre virkemidler for å få opp andelen menn.

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det er urettferdig at menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. I så fall må det også være urettferdig at vi i dag gir ekstrapoeng til kvinner ved opptak til en lang rekke mannsdominerte studier innen teknologi- og ingeniørfag og maritime fag. Vil statsråden i tråd med sin egen argumentasjon fjerne disse ekstrapoengene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer