Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norsk Faglitterær Forfatterforening

Ja til modig sakprosa!

Vårt mål er at sjekklista NFFO har laget, bidrar til at norsk sakprosa styrker sin betydning i norsk offentlighet.

LURT: Selv om NFFO mener det kan være lurt å ta i bruk sjekklista foreningen har laget, er det ingen som er forpliktet til å gjøre det, skriver innsender. Bilde fra et morgenseminar i september, «Ny sakprosa til nye lesere», der blogger og forfatter Sophie Elise Isachsen, litteraturkritiker Guri Fjeldberg, forlagsredaktør Erik Møller Solheim og forfatter Jørgen Moltubak deltok. Foto: NTB scanpix
LURT: Selv om NFFO mener det kan være lurt å ta i bruk sjekklista foreningen har laget, er det ingen som er forpliktet til å gjøre det, skriver innsender. Bilde fra et morgenseminar i september, «Ny sakprosa til nye lesere», der blogger og forfatter Sophie Elise Isachsen, litteraturkritiker Guri Fjeldberg, forlagsredaktør Erik Møller Solheim og forfatter Jørgen Moltubak deltok. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

I et innlegg i Dagbladet 4. mars skriver Kristoffer Gaarder Dannevig om den nye etiske sjekklista som Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) lanserte i slutten av februar. Han antyder at NFFO «utroper seg til moralske voktere», og mener sjekklista «lett kan misbrukes som våpen til å slå ned på ting en ikke liker».

Vi er sterkt uenige i begge deler, og har i tillegg vanskelig for å se at gode og gjennomtenkte spørsmål kan ha en negativ innvirkning på bokas rolle i samfunnet, slik Dannevig også hevder. Snarere tvert imot.

NFFO utgjør et faglig og profesjonelt fellesskap for norske sakprosaforfattere- og oversettere. Alle som har fått utgitt minst 100 sider redaksjonelt bearbeidet faglitteratur, kan bli medlem, også bloggere.

Mange av våre medlemmer – og deres redaktører – har uttrykt ønske om et arbeidsverktøy de kan bruke når de kommer opp i etiske utfordringer i sitt virke. Sjekklista er et svar på dette, og reaksjonene etter lanseringen har vist at den er tatt godt imot av mange forfattere, forlagsfolk, kritikere og kommentatorer.

Så gjenstår det å se hvilken funksjon den faktisk får. Den etiske sjekklista er ikke formelt vedtatt av NFFO. Selv om foreningen mener det kan være lurt å ta i bruk lista, er det ingen medlemmer eller andre forfattere som er forpliktet til å gjøre det.

Vårt mål er at sjekklista bidrar til at norsk sakprosa styrker sin betydning i norsk offentlighet. Den er utformet som en rekke spørsmål, for i etiske avveininger må forskjellige hensyn veies opp mot hverandre. Her finnes ingen endelige svar.

En utvidet bevissthet om etiske dilemmaer og fallgruver står heller ikke i veien for at forfattere kan – og skal – være dristige og utfordre vante forestillinger. Vi mener sjekklista kan gjøre forfatterne modigere og tryggere på sine valg.

Til slutt i sitt innlegg lager Dannevig en underlig kobling mellom forvaltningen av Det faglitterære fond, som forfattere og oversettere kan søke stipend fra, og den etiske sjekklista. Stipender kan søkes av både medlemmer og ikke-medlemmer av NFFO, og det er et eget system med styre og komiteer som har ansvar for søknadsvurderingene. Tildeling av stipend har ingenting med den etiske sjekklista å gjøre.

Hele Norges coronakart