Ja til monarki

Europeiske land med monarki er blant de mest stabile demokratier i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet skriver på lederplass at en utredning av statsformen ville være «det rene dill» - selv om man på den måten kunne få blottlagt «at det ikke finnes rasjonelle argumenter for monarkiet» (10.4.).

Jeg ser det motsatt. En solid utredning av forfatningsspørsmål, gjerne også monarki/republikk, kan umulig skade. I beste fall kunne den gi oss en mer opplyst monarkidebatt, og dermed et anstendig alternativ til den «debatten» som nå blåses opp på Se og Hørs og vulgærmedienes premisser. Da ville det også bli klart at det fins en rekke meget rasjonelle argumenter for å beholde monarkiet.

Vi har en snart hundreårig erfaring for at det norske kongedømmet som ble grunnlagt ved folkeavstemning i 1905, har tjent oss godt. I fredstid og under alvorlige kriser har kongen vært samlingsmerke. Ingen annen nordmann kunne ha fylt den rollen som kong Haakon så suverent fylte under krigen. Kong Olav ble en like elsket konge gjennom utrettelig innsats i fredstid. Kong Harald følger i deres fotspor, pliktbevisst, klok og vinnende. Vi har en intelligent, varmhjertet tronfølger, vel egnet til å følge opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer