Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja til moro!

Et forsvar for julekalendere, godteri og kjærlighet.

KJÆRLIGHET OG OMTANKE: Barna blåser i om gavene ser ut som en lekre dekorasjoner eller er laget av avispapir, merket med tusj.
KJÆRLIGHET OG OMTANKE: Barna blåser i om gavene ser ut som en lekre dekorasjoner eller er laget av avispapir, merket med tusj. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syting forkledd som samfunnskritikk er enda mer irriterende enn vanlig klaging. De siste par månedene har det tatt helt av.

Først var det halloween som var problemet. Folk klaget over kommersialisering og amerikanisering, og skrøt av at de lukket døra for utkledde barn og spiste alt godteriet sitt selv. Så klaget folk over at julegodteriet kom i butikkene, så vi kunne spise marsipan og drikke brus fra Hamar. De siste par ukene har det vært julekalendere som har vært problemet. Folk klager over press, kostnader og tid. Heldigvis ispedd litt humor, i Anne Lindmos forsøk på å lage julekalender til barna – utelukkende bestående av rusk hun har i veska. Den har jeg også ledd av.

Så ble jeg irritert. Ikke på Lindmo, men på klagingen.

November er helvetets forgård. Det er kaldt, det er surt, det er grått i de få timene med dagslys – og lyset finnes bare i akkurat de timene da vi alle er på jobb eller skole. De fargerike høstbladene på trærne har blitt brunt rusk på klærne, og det er ikke sosialt akseptabelt å henge opp koselige utelys ennå.

Kroppen trenger mer søvn, men får eksamenslesing, hektisk kalender og travel tid på de fleste arbeidsplasser. Mange blir derfor syke. Vi sliter med halsbetennelser, influensaer og bronkitt. Ikke rart folk blir sure, sier du.

Vi trenger all kos vi kan få, mener jeg. Halloween kommer for eksempel akkurat når mørket slår inn for fullt, i overgangen mellom vakre oktober og grusomme november. Hva er det aller beste du kan tilby barn flest? Jo, å kle seg ut og spise godteri. Halloween betyr glade barn. At noen kan finne på å irritere seg over slikt, forteller langt mer om dem enn noe annet. Og man kan fint kle seg ut både til halloween og til julebukk.

Butikkene tar inn julevarer tidlig fordi noen kjøper dem. Jeg begynte å spise marsipan for lenge siden, første boks med berlinerkranser er tom og vi har julebrusen klar i kjøleskapet. Men heller ikke jeg begynte tidlig å planlegge kalendergaver.

Vi lever i en verden av mulige snarveier. Det finnes sjokoladekalendere, ølkalendere, lakriskalendere, diktkalendere, forskerkalendere, legokalendere og sminkekalendere. Du kan skrive koselige lapper med ting som ikke koster en krone. La hver luke inneholde noe man skal gjøre for andre. Lese en av de mange bøkene med 24 kapitler ment for kvalitetstid i advent.

Det finnes langt flere verdig trengende organisasjoner enn dager til jul og mange samler inn julegaver til folk som trenger det. Å få gi bort en gave er en utmerket luke. Barn blir også henrykte over slikt som å åpne en lapp der det står at de i dag skal spise frokosten sittende under bordet. Barna blåser dessuten i om gavene ser ut som en lekre dekorasjoner eller er laget av avispapir, merket med tusj.

Med andre ord: Er grunnen til at du irriterer deg over julekalendere tid, penger, kommersialisering, sukker eller egoisme? Det finnes en julekalender for deg.

Litt omtanke og kjærlighet, fra giver til mottaker, er det eneste absolutte kriteriet bak en vellykket julekalender. Det er derfor det er så innmari koselig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!