Ja til OL i Oslo

- Om ikke Norge kan bruke penger på noe gøy før alle problemer er løst og det ikke finnes noen rusavhengige i Oslo, vil det ikke bli mye moro i framtiden.

Oslo  20120311.
Det var ikke helt fullt på tribunene under søndagens hopprenn i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Oslo 20120311. Det var ikke helt fullt på tribunene under søndagens hopprenn i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

OL: I et debattinnlegg i Dagbladet 05.05. gikk nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, nok en gang hardt ut mot OL. Hans hovedargument er at Norge har utfordringer innen barnevern, rusomsorg og eldreomsorg, og at man derfor ikke kan bruke penger på en fest som OL. Det er en trist tankegang. Om ikke Norge kan bruke penger på noe gøy før alle problemer er løst og det ikke finnes noen rusavhengige i Oslo, vil det ikke bli mye moro i framtiden. Jeg er enig i at det er svært viktig å ta tak i sakene Moxnes nevner, men jeg mener at det samtidig er viktig å skape glede blant folk. Man kan si at OL er en dyr gledesskaper, men til gjengjeld er OL en fest som vil omfatte mennesker fra hele Norge. Slike kollektive opplevelser på tvers av alder, etnisitet eller sosial gruppe er viktige for nasjonen og vil bli et fantastisk minne de fleste vil bære med seg resten av livet.

Jeg reagerer også på en rekke misoppfatninger og løse påstander i Moxnes? innlegg. Blant annet skriver han skråsikkert at et OL vil koste minst 30 milliarder. Det har han ikke noe grunnlag for å si. Det er ikke mulig å gjøre nøyaktige kostnadsberegninger på nåværende tidspunkt ettersom anleggsplanen ikke er klar. Men om man tar utgangspunkt i at Veritas estimerte kostanden for et OL i Tromsø til 28 milliarder, blir det merkelig å tro at et OL i Oslo skal koste langt over 30 milliarder. Mye tyder nemlig på at et Oslo-OL vil bli billigere enn et OL i Tromsø. Grunnen til dette er blant annet at Oslo allerede har stor nok flyplasskapasitet og hotellkapasitet, i tillegg til at man har en del av de dyreste anleggene, som hoppbakker og bob-anlegg.

Også Moxnes? utsagn om at «det siste vi trenger er å kaste vekk hundretalls millioner på prestisjeanlegg med minimal etterbruk» vitner om kunnskapsløshet. I Oslo-området har vi allerede de mindre breddeorienterte OL-anleggene, som hoppbakker og bob-anlegg. Derfor vil alle anleggene som bygges til et OL være anlegg breddeidretten i Oslo har enormt behov for. Til et OL vil det blant annet bli bygget en skøytehall på Valle Hovin som vil ha svært stor brukerflate og som er beregnet til å gi 400 000 aktivitetstimer per år. Er det minimal etterbruk? Mange av ishallene vil også bli bygget som flerbrukshaller med fleksible tribuneløsninger. Flerbrukshaller er nettopp noe Moxnes nevnte at Oslo har stort behov for. Alle anleggene som vil bli bygget til et OL vil bli brukt av barn og unge fra dag én.

I tillegg til anleggsløftet vil OL også gi store løft når det gjelder utbygging av vei og kollektivtransport.

Det vil være trist om Norge ikke kan bruke penger på noe som er gøy. Investeringene til et OL vil ha stor nytteverdi, og lekene vil bli en enorm gledesskaper!

Jacob Danbolt Ajer
Jacob Danbolt Ajer Vis mer