DEBATT

Kirka:

Ja til opptaksmusikk i begravelser i Den norske kirke

Hvilken rett har kirkelig ansatte til å bestemme hva som gir et «løft» i begravelsen for ens nærmeste?

Må ÅPNE FOR OPPTAK: Evangeliet har ingen formening om musikk bør fremføres live eller i opptak. Den norske kirken har derfor ikke noen begrensing for hvilken metode som brukes for å fremføre musikk, mener Gyrid Gunnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Må ÅPNE FOR OPPTAK: Evangeliet har ingen formening om musikk bør fremføres live eller i opptak. Den norske kirken har derfor ikke noen begrensing for hvilken metode som brukes for å fremføre musikk, mener Gyrid Gunnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kirkens retningslinjer for bruk av opptaksmusikk i begravelser må revideres. Begrunnelsen er enkel: Den norske kirkes mandat i begravelser er å rituelt tolke den avdødes liv i lys av det kristne evangeliets fortelling om oppstandelsen for slik å skape trøst, håp og mening for de pårørende.

Evangeliet har ingen formening om musikk bør fremføres live eller i opptak. Den norske kirken har derfor ikke noen begrensing for hvilken metode som brukes for å fremføre musikk. At organister (og sikkert mange prester) mener at live fremføring av musikk gir en bedre musikkopplevelse, er en annen sak. Dette må man gjerne mene. Men dette argumentet kan ikke brukes til å begrense de pårørendes ønske når disse ikke deler denne preferansen. «Det er ingenting ved en CD-avspilling som gir seremonien det løftet en liveframføring innebærer», sier organist i Sørum kirke, Jan Erik Stensrud. Hvilken rett har kirkelig ansatte til å bestemme hva som gir et «løft» i begravelsen for ens nærmeste?

Det er et paradoks at de som fronter en restriktiv linje er organister. Man kunne tenkt seg at den yrkesgruppen som har musikk som sitt spesialfelt ville være pådrivere for en utvidelse av hvilken type musikk som brukes i begravelser i Den norske kirke og hvordan denne fremføres. Organistene vet at musikk har emosjonell og eksistensiell kraft som langt overgår ord: det er derfor spørsmålet om bruk av musikk i kirkelig sammenhenger er så viktig. Mange mennesker opplever ikke at kirkens tradisjonelle musikalske uttrykk har den erfaringsmessige klangbunn for å fortolke samtidens levde liv. Derimot gir popmusikalske uttrykk en klangbunn for følelser og levd liv som det talte ord ikke kan romme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer